CERCAR Notícies

21 anys sense Ernest Lluch

Compartir

22 de novembre de 2021

Descarrega

Galeria

Descarrega

Ahir va fer 21 anys de l’assassinat d’Ernest Lluch a mans d’ETA. Ell que es definia com a professor, fou un intel.lectual, un acadèmic, ministre… I un pare i un amic. I com totes, una víctima incomprensible.

Des de la Fundació Ernest LLuch volem agrair els comentaris de record emesos a través de les xarxes socials, així com els diversos actes realitzats a tall d’homenatge. Moltes gràcies per fer possible que Lluch sigui ja una figura per a tothom, un nom i un espai de trobada. 

>>> A continuació, tots els actes que s’han dut a terme a la seva memòria i en tenim constància. 

Dia: 18 de novembre a les 13h.
Organitzen: Govern de la Comunitat Valenciana; Universitat de València-Facultat d’Economia; Fundació Ernest Lluch-Secció Valenciana

Acte d’homenatge a Ernest Lluch, al 21è aniversari del seu assassinat per la banda terrorista ETA. Aquest any, a més de la tradicional ofrena floral a la cantonada del C/ Ernest Lluch (Campus de Tarongers), s’inaugurarà la parada del metro “Tarongers-Ernest Lluch”, amb la presència dels Consellers d’Hisenda i Model Econòmic (Vicent Soler ), de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat (Arcadi Espanya) i del president de la Generalitat Valenciana, Joaquim Puig.

*La secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch ens facilita el video d’homenatge dels 21 anys sense Ernest Lluch a València.
Fotografies i edició de video a càrrec de David González Agudo.

Altres actes de record a Ernest Lluch:

• XXè Concert de Santa Cecilia en memòria d’Ernest Lluch de l’Aula de Musica de Vilassar de Mar a càrrec dels seus alumnes. 19 de novembre a les 18:30.

Acte del PSC a Maia de Montcal 21 de novembre – Amb Eulàlia Lluch, José Montilla, Josep Maria Carreras.

El PSC va homenatjar ahir Ernest Lluch en el 21è aniversari del seu assassinat per part d’ETA. Després que la pandèmia impedís l’any passat aquest acte de reconeixement a l’exministre i exdirigent socialista, el cementiri de Maià de Montcal, on està enterrat, va tornar a reunir ahir familiars, amics i companys de militància, que el van recordar i li van dedicar paraules d’elogi. Entre els assistents hi havia l’expresident de la Generalitat José Montilla i la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero. Els dirigents socialistes van definir Ernest Lluch com «un socialista valent i exemplar» i van recordar el seu «compromís i defensa dels valors socialistes, com la igualtat i la justícia social». La diputada al Parlament i primera secretària del PSC a Girona, Sílvia Paneque, va defensar l’«herència política» d’Ernest Lluch. «Els socialistes gironins reivindiquem moltes vegades l’orgull de ser dipositaris del llegat polític d’Ernest Lluch. La seva memòria política, intel·lectual i territorial és per a nosaltres un dels béns més preuats i més sentits que tenim com a federació de les comarques gironines», va afegir.

La néta d’Ernest Lluch va donar les gràcies a totes les persones que van assistir a l’acte, que «m’han permès conèixer el meu avi, ja que no em van donar l’oportunitat de conèixer-lo». L’homenatge va finalitzar amb una ofrena floral a la tomba del polític. També ahir, el president del Govern, Pedro Sánchez, va recordar la figura de Lluch, de qui va destacar, en un missatge a Twitter, el seu llegat a la sanitat pública i a favor del diàleg i la convivència. «Fa 21 anys ETA va assassinar al socialista Ernest Lluch, un referent polític que va vertebrar la sanitat pública del nostre país i va treballar sempre en favor del diàleg, la convivència i la concòrdia entre els espanyols i espanyoles. El seu llegat està avui plenament vigent».

Acte d’homenatge a Sabadell

•  22 de novembre

Acte Homenatge a la plaça Ernest Lluch, Hospitalet de Llobregat.

 
Notícia: L’Hospitalet manté viu el record d’Ernest Lluch

Ernest Lluch vivia al barri de Les Corts, de Barcelona, en una zona molt pròxima a L’Hospitalet, ciutat a la qual se sentia molt vinculat
Aquesta tarda s’ha fet l’ofrena institucional en memòria d’Ernest Lluch, amb motiu dels 21 anys de la seva mort, el 21 de novembre de l’any 2000 a mans d’ETA. Tot just fa 10 anys que la banda terrorista va abandonar les armes. L’acte, que s’ha fet a la plaça que porta el nom del polític desaparegut, ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia, Francesc Josep Belver, d’una de les filles d’Ernest Lluch, Rosa Lluch, i els vicepresidents de la Fundació Ernest Lluch i Nebot, Josep Maria de Carreras i Enric Lluch.

A l’acte també hi eren en representació del PSC, Cristian AlcázarXavier Mombiela, i de LHECP, Anna González. També han participat representants de diferents forces polítiques i entitats ciutadanes.Tots ells han dipositat flors davant la placa que es va instal·lar a la plaça d’Ernest Lluch l’any 2015, amb motiu dels 15 anys de la seva mort.

En el decurs de l’acte, el grup de cambra Lilim, format per alumnes de l’Escola de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet han interpretat el Primer moviment del concert per a dos violoncels d’Antoni Vivaldi.

Ernest Lluch vivia al barri de Les Corts, de Barcelona, en una zona molt pròxima a L’Hospitalet, ciutat a la qual se sentia molt vinculat. La seva filla ha destacat avui que li agradava molt l’activitat social i comercial de Collblanc i que per això freqüentava molt aquest barri de la ciutat. També ha agraït el record que la ciutat té del seu pare, ja que L’Hospitalet l’ha dedicat una plaça, una escola i l’estació de la Línia 5 del Metro. Francesc Josep Belver ha defensat el llegat d’Ernest Lluch i ha destacat que el van matar per simplement defensar el diàleg.

Durant la pandèmia s’ha recordat molt la figura d’Ernest Lluch com a impulsor de l’actual model de sanitat pública universal a Espanya, a través de la Llei General de Sanitat. Entre altres, també va crear el Consell Interterritorial, l’organisme que coordina les actuacions de les comunitats autònomes en matèria de salut.

.

• Ofrena floral a Sant Cugat del Vallès – PSC Sant Cugat del Vallès
Diumenge 28 de novembre