La Jornada de Diàlegs del Món Local es realitza anualment i la promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de la Diputació de Barcelona amb la voluntat d’oferir un marc de reflexió sobre els problemes que afecten a l’àmbit local i les relacions que s’estableixen entre l’administració de proximitat i la ciutadania. Enguany el tema dels Diàlegs Món local 2024 ha estat l”Impacte del canvi climàtic en salut: respostes des del món local”.
La Jornada ha comptat amb la presentació i obertura per part de Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch ha iniciat la jornada recordant que «hi ha grans problemes a nivell local per donar resposta als problemes de salut derivats del canvi climàtic» i ha comentat dla necessitat de gestionar de manera diferent els reptes que ens arriben en aquesta era postindustrial on el canvi climàtic no és ja un factor més sinó clau per entendre moltes de les polítiques que cal dur a terme.
De manera formal la Jornada s’ha iniciat amb el parlament d’obertura de Lluïsa Moret, Presidenta de la Diputació de Barcelona. La presidenta Lluïsa Moret ha emfasitzat que s’hagi posat el focus de la sessió en el món local, “que implica centrar-se en la vida quotidiana, on passen les coses i es poden transformar”. “Mai les problemàtiques globals ens havien impactat tant com ara en les realitats locals. Hem de compartir amb les veïnes i els veïns que reptes com el canvi climàtic ens interpel·len directament”, ha destacat la presidenta
Immediatament s’ha iniciat el diàleg sobre l’“Impacte del canvi climàtic en salut: alertes, reptes i actuacions“ per part de l’investigador Sr. Julio Díaz Jiménez – Codirector de la Unitat de Canvi Climàtic, Salut i Medi Ambient Urbà a l’Instituto de Salud Carlos III. Codirector de l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC) i l’experta en Salut pública Carolyn Daher – Coordinadora de la Iniciativa d’Urbanisme, Medi Ambient i Salut de l’ISGlobal. El diàleg ha comptat amb 2 parts diferenciades que ha abordat el repte del canvi climàtic i la salut, la magnitud i complexitat del problema amb una profusa exposició de dades i a la vegada conceptual. S’ha parlat de calor, onades de calor, onades de fred, efectes directes i indirectes. El diàleg ha tingut una segona part on s’han abordat els reptes i les possibles solucions per a afrontar-los, partint dels factors determinants de la salut, i els canvis estructurals que cal treballar de manera coordinada entre administració, ciutadania i teixtit empresarial. Finalment s’ha fet una crida a l’acció exposant exemples de polítiques possibles i recordant que tota despesa en aquest àmbit no és un cost sinó una inversió.
Després del Diàleg, es va iniciar una taula tècnica sota el títol genèric d’“Oportunitats i bones pràctiques en la gestió dels impactes del canvi climàtic en salut al món local“. Es va comptar amb 4 intervencions que oferien una perspectiva de diferents actuación d’èxit que conjuguen activitat per combatre el canvi climàtic i uns resultats que tenen resultat directe en la millora de la salut de la ciutadania.
En primer lloc, des de l’Ajuntament de Mataró es va exposar El projecte d’infraestructura verda de Mataró: actuacions i impacte en salut previstos a càrrec d’una profusa i detallada intervenció d’Anna Guitart – Cap del Servei d’Infraestructura Verda. Direcció d’Equipaments i Espais Públics.
A continuació, Ester Basart Tarrats, cap del servei de Protecció de la salut. Servei de Medi ambient, Territori i Sostenibilitat de l’ Ajuntament de Terrassa ha exposat de manera excel.lent la tasca que ella i el seu equip duen a terme al respecte de lessActuacions preventives davant l’augment de plagues urbanes a Terrassa
En tercer lloc Eva Martínez Morales, alcaldessa de l’Ajuntament de Vallirana ha compartit l’actuació de Vallirana en el context de sequera: comunicació i accions dutes a terme, en una exposició on s’ha pogut compartir l’enorme complexitat que genera la necesitat de respondre amb la màxima proximitat i empatia a les necessitats de la ciutadanía així com la dificultat de resoldre elements estructurals com una complicada infraestructura de provisió d’aigua. Transparència, resiliència i acció. Una exposició viva i rigorosa que a la vegada ha de fer pensar a la resta de municipis com respondre en possibles situacons anàlogues a la de Vallirana.
Finalment s’ha entrat a exposar la “Inclusió de criteris de salut en la licitació de l’habitatge públic: la proposta de la Diputació de Barcelona” per part de Lena Vidal Corsa, arquitecta de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, que ha exposat com s’han redactat plecs posats a disposició dels municipis perquè es puguin inloure en la licitació d’habitatge públic amb la coluntat de conjugar habitatge, estalvoi energètic, salut i evitar les possibles contradiccions que les diferents normatives i evidència científica contraposen quan es tracten aquests temes.
Finalment el director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, ha agrait la confiança de la Diputació de Barcelona, i la de ponents i assistents, les seves aportacions i la capacitat de gestar una reflexió compartida en un àmbit com el de l’impacte del canvi climàtic en la salut de la població.
Finalment, la Cloenda va córrer a càrrec del Sr. Sam Núñez, diputat adjunt a l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, que va agrair a ponents i experts la seva presència iva recordar que la DIBA es manté al costat dels municipis per tak que puguin dur a terme les actuacions de salut pública necessàries per a la ciutadania, una feina sorda però fonamental pel benestar dels ciutadans de la província de Barcelona.
Recupera la Jornada aquí:
Col.labora:
Amb el suport de: