A la recerca de la prosperitat: els desafiaments de les migracions
En el món actual és molt més visible això que les oportunitats són diferents en diferents llocs. Aquesta evidència i les facilitats de transport impulsen la mobilitat de milions de persones, disposades a abandonar els seus llocs d’origen per accedir a mons en els quals esperen participar del progrés econòmic ja sigui en països emergents amb vies estables de creixement , o en països com els europeus on s’ofereixen importants cobertures socials.
Els moviments migratoris massius responen a aquestes expectatives, tant en els casos de persones que fugen del subdesenvolupament o el conflicte com en els dels que, vivint en països ja desenvolupats, aspiren a superar les dificultats en matèria de feina i ocupació, sobretot per aconseguir treballs adequats a la seva formació, acomodant-se a un mercat laboral cada vegada més global.
Europa ha avançat en la seva integració fent de la defensa de la mobilitat de les persones un dels seus instruments. Molts joves espanyols ho han experimentat a fi de millorar les seves experiències formatives i les seves oportunitats laborals, però altres europeus no se senten tan còmodes amb els moviments migratoris. La UE s’enfronta a tensions internes derivades de la dificultat d’assimilar la creixent mobilitat interna i externa, que s’han accentuat des del principi de la gran recessió, alhora que afloraven i guanyaven pes en l’opinió pública propostes polítiques per controlar la immigració i tancar fronteres per defensar l’ocupació i blindar els més o menys complets Estats de benestar per als "nacionals".
Aquest cicle de diàlegs proposa reflexionar sobre els camins per trobar la prosperitat en un món creixentment globalitzat, i les respostes als problemes relacionats amb les migracions i les oportunitats que ens ofereixen. Amb aquesta finalitat, es proposa abordar els cinc debats següents:
Programa (PDF, aquí)