AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Aragó recorda a Ernest Lluch

Acte principal a l'Aragó i presentació del llibre Aragonesismo Austracista (1734-1742). Escritos del Conde Juan Amor de Soria

Compartir

Data 10/11/2010

Hora 19:00

Organitza
Fundación Ernest Lluch - Sección Aragonesa

Lloc
Paraninfo Universidad de Zaragoza

Descarrega

Organitza

El proper dimecres 10 de novembre a les set de la tarda, al Paranimf de la Universitat de Saragossa, tindrà lloc l’acte principal d’homenatge a Ernest Lluch, a terres aragoneses. En concret es presentarà el llibre Aragonesismo Austracista (1734-1742). Escritos del Conde Juan Amor de Soria que havia de presentar Ernest Lluch el dia de la seva mort amb les mateixes persones que havien d’intervenir-hi: el president del Govern d’Aragó, Marcel•lí Iglesias i Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón. En representació de la Fundació Ernest Lluch hi assistira el vicepresident Lluís Maria de Puig, i el patró i president de la secció aragonesa de la Fundació, Alfonso Sánchez Hormigo.

Sinopsi del llibre

En la Introducció d‘Aragonesismo Austriacista, el professor Lluch penetra, com mai s’havia fet fins ara, al cor d’un austriacista, el comte Juan Amor de Soria, "dos segles submergit per la boira que inunda els perdedors", a qui dedica un dels seus estudis més erudits, seguint el mètode "del coneixement après pas a pas" i rebuscant i treballant amb afany en múltiples arxius, entre els quals destaquen els del Staatsarchiv de Viena i els de la Reial Acadèmia de la Història en els que reposen els papers "entelats per la boira" de Juan Amor de Soria. En la seva opinió, no és casual que la historiografia s’hagi ocupat més dels personatges que van protagonitzar les Espanyes dels Borbons, que la dels que en aquell moment van quedar preterits, i recorda les paraules d’un dels seus economistes preferits, Francesc Roma i Rosell, fill de austriacista que el 1768 va escriure "és hora ja que els vencedors aprenguin dels vençuts".