Reptes socioeconòmics dels canvis demogràfics
Espanya s’enfronta a reptes socioeconòmics importants com a conseqüència dels canvis demogràfics que està experimentant des de fa diverses dècades. És el país de la UE amb una taxa de natalitat menor, 1,19 fills/dona el 2021, i l’esperança de vida ha augmentat fins als 83,3 anys en néixer.
Això comporta un envelliment de la població que planteja diversos reptes associats a l’augment dels anys de dependència econòmica de la gent gran i a la intensitat de la demanda de serveis de salut i cures personals de la població de més edat. Assegurar la disponibilitat i la qualitat d’aquests serveis representa un repte en termes de recursos econòmics i humans necessaris. D’altra banda, el sosteniment econòmic de la població de més edat durant més anys a través del nostre sistema de pensions genera pressió sobre els comptes de la seguretat social i posa en perill la sostenibilitat de sistema de protecció social a llarg termini.
A més, l’envelliment de la població té un impacte significatiu al mercat laboral. D’una banda, la disminució de la població en edat de treballar pot comportar escassetat de mà d’obra a certs sectors i dificultats per mantenir un creixement econòmic sostingut. D’altra banda, la gent gran s’enfronta a dificultats de reciclatge i actualització de competències derivades de les transformacions tecnològiques als llocs de treball.
L’altra cara de la moneda dels canvis demogràfics la protagonitza la població més jove. Tot i que estan cada vegada més qualificats, molts joves troben obstacles per accedir a llocs de treball estables i de qualitat, cosa que limita la seva inserció laboral i el seu progrés econòmic. Els joves amb poca estabilitat laboral també s’enfronten al repte d’accedir en compra o lloguer a un habitatge, especialment en zones urbanes amb preus elevats. Això té un clar reflex en l’edat d’emancipació dels joves que a Espanya és de les més tardanes entre els països del seu entorn.
Així mateix, els canvis demogràfics influeixen en la configuració de lestructura familiar i en els rols de gènere. L’envelliment de la població comporta canvis en les dinàmiques familiars, amb un augment de les llars unipersonals que, en molts casos, porten aparellats una demanda més gran de cures i de serveis especialitzats. En un país com el nostre, on la dona ha assumit i encara assumeix amb més freqüència un paper actiu principal a les cures, aquests canvis poden tenir un impacte rellevant sobre la participació de les dones al mercat laboral, o la possibilitat d’assumir responsabilitats professionals. Aquestes tensions evolucionaran en funció dels canvis que es produeixin en la redistribució dels rols i les responsabilitats domèstiques.
En definitiva, els canvis demogràfics a Espanya plantegen desafiaments socioeconòmics rellevants i preguntes que aquest cicle pretén abordar: Com es pot garantir un nivell de benestar i qualitat de vida adequats a tots els ciutadans en el context dels canvis demogràfics en curs? Quines són les polítiques públiques millors per fer front als desafiaments socioeconòmics plantejats? Quins canvis s’han d’introduir al mercat de treball per gestionar adequadament els recursos laborals i assegurar un futur sostenible a la població més jove? Quines actuacions cal posar en marxa per equilibrar l’oferta i la demanda de serveis socials i sanitaris a Espanya? Quines reformes necessitarà el sistema públic de pensions per reforçar-ne la sostenibilitat? Quines solucions es poden dissenyar per fer front als reptes de l’envelliment a les zones més despoblades? Quins perfils i llocs de treball es requereixen per garantir el benestar de la població més envellida? Què podem fer per millorar l’accés dels joves al mercat de l’habitatge?
Per cercar respostes a aquestes preguntes s’han programat cinc diàlegs, que un any més organitzen la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie, en col·laboració amb la Fundació Bancaixa.
Diàleg 1: El futur demogràfic de la humanitat
19 octubre 2023 | 18:30 – 20:00h
Julio Pérez Diaz
Demógrafo, investigador científico del CSIC, jefe del Departamento de Población del Instituto de Economía, Geografía y Demografía
Joana Maria Pujadas
Profesora agregada del departamento de Artes y Humanidades en la Universitat Oberta de Catalunya e investigadora principal del área de Demografía Histórica del Centro de Estudios Demográficos de la Universitat Autònoma de Barcelona
Diàleg 2: Longevitat i envelliment: implicacions econòmico-socials i sobre la salut
26 octubre 2023 | 18:30 – 20:00h
Mercedes Ayuso
Catedrática de Estadística Actuarial de la Universitat de Barcelona, full member Riskcenter-UB, miembro comité de expertos Instituto BBVA de pensiones, miembro foro de expertos Instituto EY-Sagardoy Talento e Innovación
Aïda Solé-Auró
Profesora agregada del departamento de Ciencias Políticas y Sociales y coordinadora y miembro del Grupo de Investigación en Sociología y Demografía – DemoSoc de la Universitat Pompeu Fabra
Diàleg 3: El futur dels joves
9 novembre 2023 | 18:30 – 20:00h
Sara Baliña
Directora adjunta de la Oficina Nacional de Prospectiva y Estrategia de Presidencia del Gobierno
Pablo Simón
Profesor titular de Ciencia Política de la Universidad Carlos III de Madrid
Diàleg 4: Transformacions demogràfiques i dinàmiques laborals: ¿hi haurà feina per a tothom?
15 novembre 2023 | 18:30 – 20:00h
Manuel A. Hidalgo
Profesor de Economía de la Universidad Pablo de Olavide y Senior Fellow ESADE EcPol
María Luz Rodríguez
Catedrática de Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social de la Universidad de Castilla-La Mancha
Diàleg 5: La cura de la gent gran davant l’envelliment creixent
21 novembre 2023 | 18:30 – 20:00h
Eloísa del Pino
Presidenta del CSIC
Juan Oliva
Catedrático del departamento de Análisis Económico y miembro del Grupo de Investigación en Economía y Salud (SIES) de la Universidad de Castilla-La Mancha
LLOC
Fundación Bancaja
Sala Ausiàs March
Plaça de Tetuan, 23
46003 València
Assistència presencial i retransmissió en streaming
ORGANIZADORS
En col.laboració amb:
Aquesta activitat rep el suport de la Generalitat Valenciana, Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, en el marc del conveni de col·laboració per a la promoció i consolidació de les activitats de recerca econòmica bàsica i aplicada de l’Ivie.