AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Cicle de diàlegs sobre la dimensió econòmica del canvi climàtic a l’àmbit local (Segon Diàleg -25 Juny – Eines per impulsar i finançar la transició climàtica al món local)

Quarta Edició dels Cicles de Diàlegs Fundació Ernest Lluch amb el suport de l'AMB

Compartir

Data 25/06/2024

Hora 12:30

Organitza
Fundació Ernest Lluch - Amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Lloc
Sala Cuina – Espai Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere més Baix, 7)

Descarrega

Fundació Ernest Lluch
Àrea Metropolitana de Barcelona
Diàleg 3 – 9 JULIOL – Impacte Físic Infraestructures

Els Diàlegs Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’AMB van néixer ara ja fa quatre anys amb el convenciment que compartir reflexió acadèmica, experta i de gestió tècnica i política en àmbits d’interès per a gestors públics i ciutadania, és fonamental per fer permear idees punteres en els responsables d’implementar polítiques públiques i, alhora, generar complicitat i capil·laritat als ciutadans que han de participar no només en el seu ús sinó en la seva adequada concreció en cadascun dels territoris d’aplicació.

Enguany les sessions de diàlegs del cicle es duran a terme els propers 14 i 25 de juny i 9 de juliol de 2024 a la Sala Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison en sessions de 12.30 a 14.00

Inscripcions gratuïtes a : secretaria@fundacioernestlluch.org

La dimensió econòmica del canvi climàtic a l’àmbit local

El canvi climàtic conjuga un conjunt d’afectacions que atenyen múltiples sectors amb impactes econòmics que ja es poden concretar i d’altres que cal treballar des de la prospectiva ’anticipació. Cal conèixer doncs quines són les polítiques que en perspectiva econòmica són capaces de fer front als efectes del canvi climàtic, ja siguin des d’actuacions testades a d’altres que cal avaluar i disseminar. Ens cal conèixer la magnitud del que ens arriba sovint esmentada en termes genèrics per la dificultat de concreció de les diferents afectacions i accions a realitzar. El cost d’oportunitat de no plantejar-se aquest anàlisi i actuar pot resultar a mig termini una llosa gens menyspreable. L’aplicació de mesures de prevenció, mitigació i adaptació tenen un cost econòmic que cal saber anticipar.

En l’àmbit local caldran mesures adaptades a les necessitats i característiques de cada comunitat. I això inclou per exemple la promoció de l’eficiència energètica a edificis públics i privats; implementar incentius fiscals locals per fomentar pràctiques empresarials sostenibles; la promoció del transport sostenible, la millora del transport públic i la possible implementació de polítiques de restricció del trànsit en àrees urbanes congestionades; invertir en infraestructures resistents al clima, i posada en marxa d’infraestructura verda; fomentar la diversificació econòmica per reduir la dependència d’indústries vulnerables al canvi climàtic; activar adequades mesures de salut pública dels municipis; o promoure la conscienciació i col·laboració entre els diferents nivells de govern, les empreses, les organitzacions i la ciutadania.

Calen doncs polítiques coordinades destinades a promoure la resiliència econòmica i a reduir les vulnerabilitats causades pel canvi climàtic i fer-ho significa abordar i delimitar qualitativa i quantitativament quines polítiques de mitigació de l’impacte econòmic del canvi climàtic són les que poden ser més efectives per protegir les economies locals. Per a fer-ho posarem el focus en l’impacte en sectors essencials com el de la salut, la infraestructura física (i la gestió i planificació urbana que se’n deriva) i quins mecanismes i eines econòmiques tenen els municipis per tal d’impulsar i finançar aquests elements essencials per a la imprescindible transició ecològica, ja sigui ex-ante (des de la prevenció i la planificació des de les polítiques locals) o ex-post.

PROGRAMA

POTS SEGUIR-LO EN DIRECTE DES DEL YOUTUBE DE LA FUNDACIÓ. AQUÏ: https://www.youtube.com/watch?v=lQNsYz0Q1Vg

Lloc: Sala Cuina – Espai Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere més Baix, 7)

Dia i hora: 14 de juny de 2024 – 12.30 – 14.00

Obertura institucional i introducció

 • Jordi Valls – Vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB
 • Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch

Vídeo Introductori

 • Olga Pané Mena – Gerent del Parc de Salut Mar (Hospital del Mar 2011-2024)

Diàleg

 • Carmen Cabezas – Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
 • Cristina Linares – Codirectora de la Unitat de Canvi Climàtic, Salut i Medi Ambient Urbà a l’Instituto de Salud Carlos III. Codirectora de l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC)

Lloc: Sala Cuina – Espai Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere més Baix, 7)

Dia i hora: 25 de juny de 202412.30 – 14.00

POTS SEGUIR-LO EN DIRECTE ONLNE AQUÍ: https://www.youtube.com/watch?v=uDY3girJ4Wo

Vídeo Introductori

 • Imma Mayol –  Directora d’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’AMB

Diàleg

 • Eloy Sanz – Subdirector de Políticas Medioambientales en el Dept de Políticas Públicas de Presidencia del Gobierno. Investigador-Profesor a la @URJC
 • Jordi Teixidó – Professor Lector al Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la UB

Lloc: Sala Cuina – Espai Francesca Bonnemaison (C/Sant Pere més Baix, 7)

Dia i hora: 9 de juliol12.30 – 14.00

Vídeo Introductori

 • Jordi Bordanove Coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Dialoguistes

 • Maria Buhigas – Arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona
 • Xavier Flores – Conseller Delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) – Secretario General de Infraestructuras del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (2021 – desembre 2023)

Tancament institucional

 • Representant de la Fundació Ernest Lluch
 • Representant de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Organitza FELl amb el suport de:

Àrea Metropolitana de Barcelona
Fundació Ernest Lluch