Els imaginaris compartits, com a conjunt de símbols, conceptes i imatges propis d’una col·lectivitat que es relacionen entre ells, ens ajuden a conformar la nostra manera de veure el món. Aquests imaginaris en què ens inserim com a ciutadans i que conformen una determinada visió de com administrar-nos en societat estan avui en transició. I evolucionen tant pel que fa a la nostra vida política, com a econòmica i social i democràtica. La seva complexitat, sovint ja fruit de la possible manipulació, ens genera més incertesa en aquest moment de trànsit.
Aquests imaginaris en transició a la democràcia d’avui tenen a veure:
- En com ens acomodem com a persones lliures en l’evolució del capitalisme sorgit de l’imperatiu de la transició ecològica.
- En com afrontem com a éssers vius la nostra relació amb el medi ambient i la nostra finitud
- En com ens situem com a ciutadans en la nostra relació necessària amb l’administració com a essència de la gestió de la nostra col·lectivitat.
- En com ens adherim com a éssers socials als nous imaginaris que emanen de les noves formes de creació, de relació, de comunicació, i d’un nou món d’imatges infinites amb un difícil contrast de verificació.
Aquests imaginaris en transició a la democràcia d’avui tenen a veure en: El cicle pretén destriar quins són l’origen d’aquests canvis, cap a on van i fer-ho des d’una doble perspectiva empírica i teòrica, a partir de l’anàlisi com a punt de partida i la proposta com a punt d’arribada i amb el diàleg com a metodologia útil per fer-ho possible
NOTA: CICLE GRATUÏT AMB INSCRIPCIÓ PÈVIA OBLIGATÒRIA
Programa:
DIÀLEG 1
D1. Un nou imaginari de relació entre administració i ciutadania: reptes i reformes urgents per a l’administració pública (Dimarts 26 de setembre de 2023 – 18.00 -19.30)
- Eloisa del Pino – Presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) – Investigadora del CSIC
- Carles Ramió – Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
DIÀLEG 2
D2. La creació d’imaginaris de futur (Dimarts 3 d’octubre de 2023. 18.00-19.30)
Introducció Vídeo
- Fernando Cucchietti – Líder de l’equip d’Anàlisi de Dades i Visualització del Barcelona Supercomputing Centre
Diàleg
- Joan Fontcuberta – Fotògraf, artista conceptual, assagista i teòric de la imatge
- Judit Carrera – Directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
DIÀLEG 3
D3. Les democràcies i la gestió de l’ansietat climàtica: De la filosofia de l’alerta al pensament ecològic.(Dimarts 10 d’octubre de 2023. 18.00-19.30)
Vídeo introductori previ
- Marta Torres Gunfaus – Investigadora sènior a l’Institut du Développement Durable et des Relations Internationales (IDDRI, Paris)
Diàleg:
- Santiago Zabala – Professor d’investigació ICREA i professor de Filosofia Contemporània i Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
- Michael Marder – Professor d’investigació de la Fundació Basca per la Ciència (Ikerbasque) al departament de filosofia a la Universitat del País Basc
DIÀLEG 4
D.4. El capitalisme davant de l’imperatiu de la transició ecològica: Nous imaginaris per respondre a un canvi econòmic sistèmic (Dimarts 24 d’octubre de 2023. 18.00 -19.30)
- Antón Costas – President del Consell Econòmic i Social d’Espanya (CES)
- Natalia Fabra – Catedràtica al Departament d’Economia de la Universitat Carlos III de Madrid.
Per a més informació consulteu les web:
www.fundacioernestlluch.org
www.palaumacaya.com
https://macaya.caixaforum.org/ca/
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”
Amb el Suport de: