AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Cicle de tardor “Nusos de la democràcia: nou aire pel sistema”, al CaixaForum Macaya (amb l’Observatori Social de la Fundació”la Caixa”)

Cicle coorganitzat amb l'Observatori Social "la Caixa" - CaixaForum Macaya de Barcelona - Del 6 d'octubre al 24 de novembre

Compartir

Data 24/11/2022

Hora 18:00

Data 24/11/2022

Hora 18:00

Lloc
CaixaForum Macaya (Passeig Sant Joan 108, Barcelona)

Descarrega

Coorganitza:
Fundació la Caixa
Fundació la Caixa

El filòsof presocràtic Anaxímenes plantejava que l’aire era l’arkhé o principi de tot, però la seva presència ubiqua i intangible el converteix paradoxalment en una absència que ens permet oblidar-lo fàcilment. Aquesta intangibilitat però, avui s’esquerda. Els efectes de la contaminació de l’aire, la crisi climàtica, la crisi sanitària o la transició econòmica ecològica són fenòmens interrelacionats que evidencien, també, una crisi política, social i econòmica en el si del nostre sistema democràtic, occidental capitalista. Però el sistema democràtic, sovint percebut com un arkhé robust, que tot ho crea i aguanta, invisible com l’aire, pot estar en risc. Com les partícules nocives de l’atmosfera que no veiem, ens podem trobar una democràcia que esdevingui un sistema en suspensió, fràgil davant d’un mal aire.

Cal adreçar doncs els grans nusos democràtics i aterrar-los sectorialment perquè les democràcies no són ens abstractes sinó que capil.laritzen en el dia a dia de la població. Com de fràgils són avui igualtat, llibertat i fraternitat? Com seguir protegint-nos, respirant i sobrevivint junts? Semblaria que en aquest moment cal donar aire nou a les democràcies que poden estar en risc. El món ha canviat, El cicle buscarà reflexionar sobre com fer precipitar els elements d’alerta d’aquesta democràcia en suspensió i com deslligar els nusos que ara la tenallen.

NOTA: CICLE GRATUÏT AMB INSCRIPCIÓ PÈVIA OBLIGATÒRIA

Programa:

DIÀLEG 1

D1. La nova geopolítica. Les opcions de la democràcia Europea (6 d’octubre – 18.00-19.30)

 • Arancha González Laya – Degana de l’Escola d’Afers Internacionals de París (PSIA). Ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya (2020 – 2021)
 • Sylvie Kauffmann – Directora editorial i columnista del diari Le Monde

INCRIPCIONS DIÀLEG 1 AQUÍ

DIÀLEG 2

D.2. Estratègies sostenibles de finançament de la democràcia. Perspectives econòmiques de l’economia d’Espanya i Europa (13 d’octubre – 18.00-19.30)

 • Santiago Lago – Catedràtic al Departament d’Economia Aplicada a la Universitat de Vigo. Investigador sènior de FUNCAS. Membre de la Comissió d’experts per a la reforma del finançament autonòmic i del Comitè d’experts per a la reforma del sistema tributari
 • Teresa García-Milà – Catedràtica del Departament d’Economia i Empresa a la Universitat Pompeu Fabra i directora de la Barcelona School of Economics. Membre del Consell assessor d’assumptes econòmics del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital

INSCRIPCIONS DIÀLEG 2 AQUÍ

DIÀLEG 3

D3. Les democràcies i els reptes i costos de la transició energètica. Qui i com ho pagarem? (20 d’octubre – 18.00-19.30)

 • Xabier Labandeira – Catedràtic d’Economia a la Universitat de Vigo. Director del think tank Economics for Energy. Investigador afiliat al Center for Energy and Environmental Policy Research (CEEPR) del MIT de Massachusetts
 • Mar Reguant, Associate Professor of Economics at Northwestern University (Chicago) i Research Fellow at the Barcelona School of Economics.

INSCRIPCIONS DIÀLEG 3 AQUÍ

DIÀLEG 4

D4. Privacitat, tecnologia, poder i democràcia (27 de octubre – 18.00-19.30)

 • Lucía Velasco – Economista experta en l’impacte social de la tecnología. Directora de l’Observatorio Nacional de Tecnología y Sociedad (ONTSI) del Ministerio d’Asuntos Económicos y Transformación Social (2021- Juny 2022)
 • Txetxu Ausín – Científico Titular del Instituto de Filosofía, Grupo de Ética Aplicada, Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS – CSIC)

INSCRIPCIONS DIÀLEG 4 AQUÍ

DIÀLEG 5

D5. Els nusos de la Justícia (3 de novembre – 18.00-19.30)

 • Garbiñe Biurrun Mancisidor – Magistrada. Presidenta de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (2009-2026)
 • Francisco Caamaño Domínguez – Catedràtic de dret constitucional de la Universitat de la Corunya. Ministre de Justícia (2009 – 2011)

INSCRIPCIONS DIÀLEG 5 AQUÍ

DIÀLEG 6

D.6. Nusos de la deliberació democràtica: noves institucionalitats. (10 de novembre – 18.00-19.30)

 • Daniel Innerarity – Catedràtic de Filosofia Política, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i titular de la càtedra Intel·ligència Artificial i Democràcia a l’Institut Europeu de Florència
 • Clara Serra –Investigadora a l’ADHUC de la Universitat de Barcelona Filòsofa. Activista feminista

INSCRIPCIONS DIÀLEG 6 AQUÍ

DIÀLEG 7

D7. L’estat del sistema de salut: Anàlisi d’un pilar bàsic de confiança en el sistema democràtic (17 de novembre – 18.00-19.30)

Introducció de Beatriz González López-Valcárcel – Catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia i Gestió de la Universitat de Las Palmas de GC

 • Fernando Rodríguez Artalejo – Catedràtic i Director del Departament de Medecina Preventiva i Salut Pública a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) Expert de l’equip d’evaluació independient del desenvolupament del Sistema Nacional de Salud (SNS) davant la COVID-19.
 • José Maria Abellán, Catedrátic d’Economia Aplicada de la Universitat de Murcia

INSCRIPCIONS DIÀLEG 7 AQUÏ

DIÀLEG 8

D.8. El nus camp-ciutat-metròpoli – Implicacions cíviques i democràtiques de la gestió del territori (24 de noviembre – 18.00-19.30)

 • Oriol Nel.lo – Professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Vanesa Freixa – Activista rural. Directora de l’Escola de Pastors de Catalunya (2009 – 2016) i d’Obrador Xisqueta.

INSCRIPCIONS DIÀLEG 8 AQUÍ

Per a més informació consulteu les web:
www.fundacioernestlluch.org
www.palaumacaya.com
https://macaya.caixaforum.org/ca/

Coorganitza:

Observatori Social de la Fundació “la Caixa”

Amb el Suport de:

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és generalitat.png
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és diputacio.png
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és ajuntament.png