AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Concert a la memòria d’Ernest Lluch en el marc del Festival de músiques de Torroella

'L'acadèmia 1750'. Monogràfic dedicat a la música del barceloní Ferran Sor

Compartir

Data 03/08/2013

Hora 22:00

Organitza
Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí

Lloc
Auditori Espai Ter

Descarrega

Organitza

L’Acadèmia 1750, en el seu segon concert com a principal artista convidat, ens oferirà un monogràfic dedicat a la música del barceloní Ferran Sor en el qual es recupera el seu Concert per a violí i orquestra en sol major, obra inèdita en època contemporània. Sor va ser un dels compositors fetitxe del nostre enyorat amic i col·laborador Ernest Lluch, el qual va descobrir que el cognom del músic no era Sors sinó Sor. Aquest és un concert a la seva memòria.

Programa

Sor: Obertura de la cantata D’onore al pie depongansi, dedicada a la Duquessa d’Albufer / Concert per a violí i orquestra en sol major / Obertura de l’òpera Il Telemaco nell’ isola di Calipso / Obertura del ballet Alphonse et Léonore ou L’amant peintre / Simfonia núm. 3 en fa major / Simfonia núm. 2 en mi bemoll major / Simfonia núm. 1 en do major


Biografies

ACADÈMIA 1750 | PABLO VALETTI

Amb la finalitat de proporcionar al Festival de Torroella de Montgrí un instrument orquestral propi, l’any 2006 va néixer l’Orquestra Barroca del Festival de Torroella de Montgrí. Aquest projecte va sorgir de l’encontre de l’antiga orquestra La Principessa Filosofa i l’aposta del festival per a la creació d’una formació musical pròpia. La presentació es va materialitzar l’any 2006 amb la interpretació, per primera vegada a Catalunya, de l’oratori El deure del Primer Manament, KV 35, de Mozart, sota la direcció de Marek Stryncl. A partir de llavors l’orquestra ha anat desplegant diferents projectes al costat de destacades personalitats del món de la interpretació amb criteris històrics com Ottavio Dantone (Juditha Triumphans), Alfredo Bernardini (L’Sturm und Drang o la gènesi del romanticisme germànic) o Paul Goodwin (Una Gala Händel).

Els components de l’Acadèmia 1750 són músics especialitzats en el camp de la interpretació històrica i mantenen en comú l’interès per aprofundir en el camp dels instruments originals. Els seus membres formen part de coneguts projectes orquestrals com Le Concert des Nations, Les Musiciens du Louvre, Concerto Köln, Al Ayre Español, El Concierto Español…

Amb la presentació del seu primer CD, un enregistrament en viu de l’oratori Juditha Triumphans, realitzat a Lugo el maig de 2008, l’orquestra va canviar la seva denominació i va convertir-se en l’Acadèmia 1750-Orquestra Històrica del Festival de Torroella. Amb aquesta denominació va presentar el 2009 el seu segon CD dedicat a les Simfonies de Carles Baguer (Columna Música), que ha obtingut un gran èxit de crítica.
La internacionalització de l’Acadèmia 1750 va iniciar-se el setembre de 2009 amb una interpretació de l’oratori Juditha Triumphans a l’església de San Giovanni in Bragora de Venècia amb motiu de la participació de Catalunya a la Biennale d’Art de Venècia.

En aquests anys l’orquestra ha tingut l’oportunitat de treballar amb destacades solistes vocals com ara Isabel Rey, Núria Rial, Emanuela Galli, José Maria Lo Monaco, Gemma Coma-Alabert, Lola Casariego, Monica Piccinini, Marta Infante o María Hinojosa, entre d’altres.

En el si de l’orquestra s’han desenvolupat diferents conjunts de música de cambra adscrits al projecte de l’Acadèmia 1750 com ara els conjunts Movimento Arioso, Doppler Ensemble i Aoteaoroa Baroque.

Des de la seva creació el 2006 ha actuat en cada edició del Festival de Torroella.

Pablo Valetti

Nascut a Buenos Aires (Argentina), Pablo Valetti comença allí els seus estudis de violí i el 1991 es trasllada a Suïssa per continuar la seva formació musical a l’Schola Cantorum de Basilea, a les classes de Chiara Banchini i Jesper Christensen.

Col·labora regularment, com a solista o concertino, amb els principals grups i orquestres barroques: Le Concert des Nations i Hesperion XXI, Les Arts Florissants, Concerto Köln, Les Musiciens du Louvre, Concerto Vocale, Les Talens Lyriques, Stylus Phantasticus… Actua en els principals escenaris d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i del Sud: Konzerthaus i Musikverein de Viena, Concertgebouw d’Amsterdam, Théâtre de la Ville de París…

Valetti ha pres part en nombrosos enregistraments per a diferents discogràfiques com Astrée, Deutsche Harmonia Mundi, Harmonia Mundi France i Archiv Produktion, així com per a diferents emissores de ràdio. Formant duo de violins amb Manfredo Kraemer, juntament amb el grup The Rare Fruits Council, ha enregistrat per Astrée/Naïve discos dedicats a l’obra de Biber, Bach, Leclair i Locatelli que han rebut els principals premis de la crítica internacional.

El 1998, Pablo Valetti va fundar, amb la clavecinista Céline Frisch, el grup Cafè Zimmermann amb el qual grava regularment per a la discogràfica Alpha (París). Els seus enregistraments dedicats als concerts amb diversos instruments de J. S. Bach, als Concerti Grossi de Charles Avison i a les sonates per a violí i clave de Johannes Mattheson han rebut les més importants distincions de la premsa internacional. El 2003 va fundar l’Ensemble Rincontro al costat de David Plantier, violí; Patricia Gagnon, viola; i Petr Skalka, violoncel. El seu primer disc consagrat als quartets de F. X. Richter va ser editat el 2006. Entre els seus projectes, sempre en col·laboració amb Alpha Productions, destaquen la integral de les obres orquestrals de Bach, el quart volum del qual es va editar el 2009, i també enregistraments dedicats a les simfonies de C. Ph. E. Bach i als Trios de L. van Beethoven.

Pablo Valetti és professor a l’Escola Superior de Musica de Catalunya (ESMUC) a Barcelona i toca un violí de Giovanni Battista Guadagnini (Milà, 1751).

Debuta com a director al Festival de Torroella.

Compra d’entrades

Pots adquirir la teva entrada a la web del Festival, a través d’aquest enllaç

* Informació extreta de la web oficial del Festival