AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

D2. La fi dels fets

La lluita perduda per a una informació veraç

Compartir

Data 13/10/2020

Hora 18:00

Organitza
Organiza: Fundació Ernest Lluch
Colabora: Fundacio "la Caixa"

* Este diálogo forma parte del programa de la +Biennal (Biennal del Pensament - Ajuntament de Barcelona)

Lloc

Palau Macaya de la Fundació "la Caixa"
Barcelona

Descarrega

Organitza
Argumentari

Durant els darrers cinc anys ens hem familiaritzat amb conceptes com ara fake news, fact-checking o notícia viral, de tal manera que ja han transcendit el seu marc d’incidència inicial. S’han convertit en puntes d’un iceberg molt més gran que inclou polítiques que van des de la geoestratègia fins als interessos que es mouen a l’entorn de les redaccions i les cuines dels diferents mitjans. I aquí el periodisme torna a ser essencial per tal de descodificar la desinformació i la censura derivada de la sobreinformació. Com es pot enfortir la democràcia des dels mitjans de comunicació?

Dialoguen:

Esther Vera. Directora del Diari Ara. Periodista i politòloga especialitzada en relacions internacionals

Mariam Martínez Bascuñán. Directora d’opinió del diari El País. Professora de Ciència Política de la UAM.

*Adquirir entrades online per aquest diàleg: aquí
**Per a més informació sobre el cicle i reserva d’entrades d’altres sessions:  aquí

Biografia de les ponents:

Esther Vera

Des de gener de 2016 és directora del diari Ara. Periodista i politòloga especialitzada en relacions internacionals, està llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona en tots dos Graus. La seva trajectòria professional l’ha portat a treballar en ràdio, televisió i premsa. Com a periodista es va iniciar a la ràdio i posteriorment a la Secció d’Internacional de Televisió de Catalunya, on va fer de reportera cobrint esdeveniments relacionats amb la política europea i nord-americana. Amb una àmplia experiència professional, iniciada el 1986, ha treballat a Catalunya Ràdio (essent corresponsal a París), TV3, el diari Avui (corresponsal A Washington), i va col·laborar com a articulista d’El País. Durant cinc anys va ser delegada de la cadena d’informació 24h CNN+ i de Cuatro a Catalunya. Des del gener del 2011 fins al novembre del 2015 va ser assessora especial i cap de gabinet del conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell,


Mariam Martínez Bascuñán

Professora de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid i especialista en teoria política i pensament feminista. Des de juny de 2018 és directora d’opinió del diari El País, mitjà del que és columnista des de 2016.
Va finalitzar els estudis de Ciència Política i Dret a l’Institut d’Estudis Polítics de París i ha estat investigadora visitant a la Universitat de Chicago i a la Universitat de Colúmbia. Ha escrit nombrosos articles acadèmics en revistes com Journal World Political Science, Revista Española de Investigaciones Sociológicas, Isegoría o la Revista Española de Ciencia Política. Ha publicat juntament amb Fernando Vallespín, el llibre Populismos (Alianza, 2017).