Alguns dels tòpics que últimament operen en clau de conflicte generacional caricaturitzen un fenomen real: la ruptura dels models socials, econòmics, polítics, tecnològics i energètics compartits que havien predominat des de la segona meitat del segle XX. Però si bé és cert que s’observen friccions que dificulten seriosament el diàleg intergeneracional, també ho és que poden ser generadores de noves enteses i potencialitats.
Pablo Simón, professor de Ciència Política al Departament de Ciències Socials de la Universitat Carlos III de Madrid.
Julio Pérez Díaz, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut d’Economia, Geografia i Demografia del Centre de Ciències Humanes i Socials.
Pablo Simón
Professor de Ciència Política al Departament de Ciències Socials de la Universitat Carlos III de Madrid. Doctor en Ciències Polítiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra i investigador postdoctoral a la Universitat Lliure de Brussel·les. Els seus principals camps de recerca són la política comparada, els sistemes electorals i de partits, el comportament electoral, la participació política dels joves, el contracte social i la descentralització política i fiscal. Té diferents articles acadèmics en revistes com West European Politics, Publius, Political Studies o South European Politics and Society, per citarne algunes. Editor de Politikon, coautor de La urna rota i El muro invisible, publicacions conjuntes d’aquest col·lectiu, i analista habitual en mitjans de comunicació com El País, La Sexta, TVE o Cadena SER.
Julio Pérez Díaz
Sociòleg i demògraf. Llicenciat en Filosofia i doctor en Sociologia, és científic titular del CSIC des de l’any 2007, on és investigador a l’Institut d’Economia, Geografia i Demografia. Durant els 16 anys anteriors va ser investigador del Centre d’Estudis Demogràfics i docent a la Universitat Autònoma de Barcelona. És especialista en envelliment demogràfic, política demogràfica, sociologia de la vellesa i metodologia d’anàlisi demogràfic. La seva línia principal de recerca són els canvis sociodemogràfics en un món global. Entre d’altres, ha dirigit el projecte La teoria de la revolució reproductiva, del Pla Nacional d’R+D+I, i participa en múltiples projectes de recerca com el 2010-2030 – Estudio Longitudinal Envejecer en España (ELES). És autor, entre d’altres, del llibre La maduresa de les masses, Premi Fundació ”la Caixa” 2002, i del capítol “Transformations of the world’s population: The demographic revolution” (a The Routledge International Handbook of Globalization Studies, Wiley-Blackwell, 2009). El 2005 va dirigir, per encàrrec de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’informe general de l’enquesta sobre discapacitats, deficiències i estat de salut del 1999. Edita Apuntes de demografía, un web sobre demografia com a eina de suport docent i de divulgació.
*Adquirir entrades online per aquest diàleg: aquí
**Per a més informació sobre el cicle i reserva d’entrades d’altres sessions: aquí