AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Diàlegs sobre “Sostenibilitat social, financera i gestió dels recursos humans del Sistema Nacional de Salut”

Cap a un nou contracte social per a garantir la sostenibilitat del SNS

Compartir

Data 06/11/2023

Hora 10:00

Organitza
Fundació Ernest Lluch - Club de Roma (Oficina Barcelona)

Lloc
CaixaForum Macaya (Passeig Sant Joan 108, Barcelona)

Descarrega

Fundació Ernest Lluch
Club de Roma (Oficina Barcelona)
Col.labora:
Col.labora:

Trenta-set anys després de l’aprovació de la Llei General de Sanitat, és possiblement necessari pensar en un nou contracte social per assegurar la sostenibilitat social i financera del Sistema de Salut. Cal avaluar, repensar i proposar, i encarar el bon govern de la sanitat.

La Jornada de Diàlegs, que es dura a terme el dilluns 6 de novembre en sessions de matí i tarda, que ha estat preparada en coorganització amb el Club de Roma (oficina Barcelona) i amb la col.laboració de l’IS Global i l’Associació d’Economia de la Salut (AES), reuneix experts de referència del món acadèmic i sanitari.

LLOC i HORA:

CaixaForum Macaya (Passeig de Sant Joan 108, Barcelona) https://maps.app.goo.gl/uMRetEostcF98W6v8

De 10.00 a 19.00

.

INSCRIPCIÓ GRAUITA I OBLOGATÒRIA AQUÍ
.

.

PROGRAMA – 6 de NOVEMBRE de 2023

Obertura Institucional i Introducció

Hora: 10.00-10.30

  • Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch
  • Jaume Lanaspa – President de la Oficina del Club de Roma a Barcelona

.

Diàleg 1 – SNS, Quo Vadis? Reptes de la Sostenibilitat social i financera del SNS: cap a un nou contracte social per a garantir la sostenibilitat del SNS. 

Hora: 10.30-12.00

Introducció:

  • Josep Maria Argimón – Director de la Infraestructura Científica del Barcelonaβeta Brain Research Center

Diàleg 

  • Guillem López-Casasnovas – Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i director del Centre de Recerca en Economia de la Salut de la UPF.
  • Andrew Street – Catedràtic d’Economia de la Salut al Department of Health Policy de la London School of Economics and Political Science 

* El diàleg comptarà amb traducció simultània de l’anglès.

PAUSA – CAFÈ 12.00-12.30

.

Diàleg 2 – Reptes del SNS: la mirada dels gestors

Hora: 12.30 – 14.00

Introducció:

  • Antoni Plasencia – Director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Diàleg 

  • Olga Pané – Gerent del Parc de Salut Mar (Gerent de l’Hospital del Mar)
  • Manel del Castillo – Director Gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

.

Diàleg 3 – La reforma de la gestió dels Recursos Humans del Sistema de Salut 

Hora: 17.00 – 18.30

Introducció

  • Anna García Altés – Presidenta de l’Associació d’Economia de la Salut (AES)

Diàleg

  • Beatriz González López-Valcárcel – Catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia i Gestió de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària
  • Tomás Zapata – Cap de la Unitat de Recursos Humans per a la Salut i Serveis de Salut de la Oficina Regional de la OMS a Europa  

.

Declaració Oberta presentada per la Fundació Ernest Lluch i el Club de Roma, i Cloenda

Hora: 18.35– 18.45

.

Argumentari:

El Sistema Nacional de Salut és possiblement l’èxit més gran de la democràcia i vaixell insígnia del nostre Estat del benestar. El seu genoma és: cobertura universal, finançament basat principalment en impostos i, cobertura i accés segons necessitat i no segons altres criteris, com ara la disposició a pagar o la capacitat econòmica. A més, el sistema sanitari és el principal redistribuïdor de rendes per la banda de la despesa, de manera que contribueix a reduir les desigualtats econòmiques de la població.

Des de la Llei General de Sanitat i la Reforma de l’Atenció Primària, que es van iniciar durant el mandat d’Ernest Lluch als anys 80, fins ara, hi ha hagut enormes canvis al sistema. Canvi no és el mateix que reforma. I aquests canvis s’han anat produint sense que sortissin al Butlletí Oficial de l’Estat. Avui dia hi ha consens al país que el sistema sanitari públic espanyol necessita reformes, però no hi ha consens sobre quina n’ha de ser la seva direcció. És possiblement el moment de plantejar un nou contracte social per a la sostenibilitat social i financera del sistema de salut.

La sanitat ha viscut la crisi COVID amb enormes i ràpids canvis organitzatius a nivell meso i micro, amb tensions internes i externes i amb una injecció de recursos extraordinaris important. Tot i això, en el futur tenim per davant reptes enormes; (1) el finançament, (2) els reptes organitzatius a nivell meso i macro (3) la gestió dels recursos humans on calen importants canvis normatius perquè els professionals sanitaris (un col·lectiu molt heterogeni i principal actiu del sistema de salut) se sentin a gust treballant a l’organització (4) resoldre elements de cobertura i l’accés (5) els reptes tecnològics (digitalització), als quals hem d’associar la necessitat de tenir en compte els aspectes ètics en l’ús de dades sanitàries sensibles (6), i sobretot, preservar una equitat que algunes forces de mercat molt potents posen en risc. A més, hem d’encarar la satisfacció de la població i dels pacients (que moltes vegades s’expressen amb els peus allunyant-se dels serveis públics) i posar el focus a una perspectiva de demanda 

Hem d’avaluar, repensar i proposar. I encarar el bon govern de la sanitat. Trenta-set anys després de l’aprovació de la Llei General de Sanitat, és possiblement necessari pensar en un nou contracte social per assegurar la sostenibilitat social i financera del Sistema de Salut.

Coorganitza:

Col.labora:

Amb el Suport de: