Dialoguen:
- David Vegara – Subdirector-gerent del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE)
- José Manuel González Páramo – Conseller executiu del BBVA. Exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) i professor visitant a l’IESE
Sinopsi: La unió monetària i la constitució de la zona euro van significar un canvi de paradigma en les polítiques monetàries dels estats. Més d’una dècada després s’han observat importants disfuncions i encerts, però en sobresurt la inexistència d’una unió bancària i fiscal, fet que ha comportat en part les serioses dificultats financeres de molts dels seus estats membres arran de la crisi econòmica del 2008. En el context actual, la importància del Tractat Constitutiu del Mecanisme Europeu d’Estabilitat com un element de l’estratègia global d’enfortiment de la Unió Econòmica i Monetària suposa en gran mesura que la concessió d’assistència financera estigui condicionada a la supervisió econòmica i pressupostària dels Estats membres que pateixen dificultats greus pel que fa a la seva estabilitat financera. A resultes d’això ¿en els anys vinents caldria donar passos definitius per a la unió bancària, la unió fiscal i la unió econòmica, superant el deficient disseny de la Unió Econòmica i Monetària, que està avui limitada a la possessió d’una moneda comuna en 17 països? Si la unió bancària és un pas fonamental per a la unió econòmica: cal completar tan aviat com sigui possible un fons comú de garantia de dipòsits i la supervisió de totes les entitats sota el control del BCE, incloent-hi un mecanisme de liquidació únic,? Com, quan, i amb quins elements de gestió, de control i de govern? On ha de quedar l’autonomia en la governança econòmica dels estats de l’eurozona? Quines desigualtats hi ha i quins efectes positius tindran les mesures adoptades per Basilea III el 2010 i que entren en vigor en aquest 2013? ¿Fins a quin punt les polítiques impulsades per les institucions financeres internacionals han contribuït i estan contribuint a fer front a la crisi actual? Aquestes i altres preguntes centraran aquest diàleg sobre la unió monetària i la governança econòmica.
Apunts biogràfics:
David Vegara – Subdirector-gerent del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE)
(Barcelona, 1966). Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre 1993 i 1995 va treballar com a vocal assessor al departament d’economia del gabinet de la Presidència, durant l’últim govern de Felipe González. Després del seu pas per l’Administració, torna a l’empresa privada, incorporant-se, al setembre de 1995 a l’empresa InterMoney, en la qual ha exercit els llocs de sotsdirector d’anàlisi, director general i president.
L’any 2004 torna a l’administració, primer com a secretari general del Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya i nou mesos després, com a Secretari d’Estat d’Economia en el Ministeri d’Economia i Hisenda (2004-2009). Seguidament es va traslladar a Washington per treballar en el Fons Monetari Internacional i des del setembre de 2012 exerceix com a assessor del Fons Europeu de Rescat com a Subdirector gerent del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE).
José Manuel González Páramo – Conseller executiu del BBVA. Exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) i professor visitant a l’IESE
(Madrid, 1958). Catedràtic d’Economia per la Universidad Complutense de Madrid des de 1988, i doctor per la Universitat de Columbia de Nova York. Des de 1985 fins 1994 va ser Professor associat d’Economia, i després Director del Departament d’Hisenda Pública de la Complutense. Després de passar pel Ministeri d’Economia i Hisenda (1985-1987) va entrar al Banc d’Espanya l’any 1989 com assessor econòmic on hi va romandre fins l’any 1994, quan va formar part del Consell de Govern del Banc de l’Espanya i per después ser membre de la Comissió Ejecutiva (1998-2004). Va ocupar ambdós càrrecs fins a 2004 any en el qual va entrar com a membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu. També ha exercit funcions consultives i d’investigació al Banc Mundial a Washington DC (1984, 1989, 2000-2002), Banc Interamericà de Desenvolupament a Argentina (1998); Comissió Europea (1989, 1993); Acadèmia Europea de Ciències i Arts (des 2000); Observatoire de l’Epargne Européenne a París (2001); Centre d’Estudis d’Economia Pública de la Fundació BBVA (1991-1994); Fundació FIES-CECA (1987-1989); Institut d’Estudis Fiscals (1980-2004) .L’any 2003 va ser condecorat amb la Gran Creu de l’Ordre d’Alfons X “el Savi”.
Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:
Dilluns 28 d’octubre: Ciutadania europea i legitimitat democràtica
- Daniel Innerarity – Catedràtic de filosofia política i social a la UPV. Director del Instituto de Gobernanza Democrática
- Gregorio Garzón – Càtedra Jean Monnet ad personam en “Estudis Jurídics de la Unió Europea” Catedràtic de Dret Internacional Públic de la UAB
Dilluns 4 novembre: El paper d’Europa en el món. Política exterior, política de veïnatge i protecció de l’espai de llibertat.
- José Ignacio Torreblanca – Director de la oficina a Madrid del European Council on Foreign Relations i professor de Ciència Política (UNED)
- Eneko Landaburu – Institut Jacques Delors “Notre Europe”. Exdirector General d’Assumptes Exteriors de la Comissió Europea i exambaixador de la Unió Europea al Regne de Marroc.