Diàleg 4. Participació i incidència de la ciutadania i els moviments socials en la presa de decisions polítiques
Dialoguen:
- Joan Subirats. Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona – IGOP.
- Ignacio Sánchez-Cuenca. Director de l’Instituto Carlos III-Juan March de Ciencias Sociales, Universidad Carlos III (Madrid)
Sinopsi: Els moviments socials i la mobilització ciutadana s’han convertit en els darrers anys en un motor de canvi i de revitalització política, ja sigui tant des de dins com des de fora de la política formalitzada, especialment en l’àmbit local. La crisi ha posat de manifest que moltes de les decisions polítiques queden sovint en mans d’elits burocràtiques i en esferes transnacionals, i ha posat en qüestió la legitimitat del sistema polític de partits, la representació parlamentària i una manera “tradicional” de fer política. A la vegada ha precaritzat la classe mitjana i he posat en qüestió l’Estat del Benestar existent. Apareixen nous actors que reclamen una visió renovada de la pròpia democràcia i l’enfortiment de la societat civil per actuar com a interlocutor cada vegada més propositiu entre l’Estat, la política i els poders econòmics. Quina democràcia i quin tipus de política ens esperen en aquesta societat on les ideologies tradicionals el segle XX sembla que han entrat també en crisi? Quin paper tindran aquests actors?
Apunt biogràfic dels dialoguistes:
Joan Subirats. Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona – IGOP
(Barcelona, 1951). Doctor en Ciències Econòmiques, catedràtic de Ciència Política i investigador i responsable del Programa de Doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ocupar la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown, curs 2002-2003. Ha estat professor visitant a les universitats de Roma – La Sapienza , Universitat de Califòrnia -Berkeley , NYU , CIDE i UNAM a Mèxic, UBA i General Sarmiento a Argentina, i a un gran nombre d’universitats i centres d’investigació espanyols. També ha dirigit més de trenta tesis doctorals. És especialista en temes de governança , gestió pública i en l’anàlisi de polítiques públiques i exclusió social, així com en problemes d’innovació democràtica i societat civil, temes en els que té publicats nombrosos llibres i articles. Col•labora habitualment amb diverses entitats i plataformes socials, així com en premsa i mitjans de comunicació. Alguns dels seus últims llibres com a autor o editor són: Análisis y gestión de políticas públicas, Ariel, Barcelona, 2008; Otra sociedad ¿Otra política?, Icaria, 2011; Repensar las políticas urbanas, Diputació de Barcelona, 2012.
Ignacio Sánchez – Cuenca. Director del Instituto Carlos III-Juan March de Ciencias Sociales, Universidad Carlos III (Madrid)
(Valencia, 1966). Director de l’Instituto Carlos III-Juan March de Ciencias Sociales, Universidad Carlos III (Madrid) i Professor titular de Ciència Política a la mateixa Universitat. Ha estat Rice Associate Professor a la Universitat de Yale, professor titular al Departament de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, Visiting Scholar a la Universitat de Nova York, i ajudant de la Facultat al Departament de Sociologia de la Universidad de Salamanca. És autor de nombrosos articles acadèmics a revistes com el Journal of Conflict Resolution, Politics & Society, Annual Review of Political Science, European Union Politics, Journal of Peace Research, Party Politics, Revista Española de Investigaciones Sociológicas, Revista Internacional de Sociología i altres. Entre els seus darrers llibres, és coeditor amb José María Maravall de Controlling Governments (Cambridge University Press, 2008), Más democracia y menos liberalismo (Katz 2010), Años de cambios, años de crisis. Ocho años de gobiernos socialistas (Catarata, 2012), coeditor amb Adam Przeworski de Democracia y socialdemocracia. Homenaje a José María Maravall (Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, 2012), La impotencia democrática. Sobre la crisis política de España (Catarata 2014) y Atado y mal atado (Alianza 2014). Col•labora regularment al diari digital InfoLibre i a la revista TintaLibre.
Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:
27 d’octubre de 2014 a les 19:00 – Auditori CaixaForum BCN
D5. Reforma econòmica i cohesió social
- Germà Bel. Catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona – ICREA
- Xavier Vives. Catedràtic- Director acadèmic del Public-Private Sector Research Center del IESE Business School
13 de novembre de 2014 a les 19:00 – Auditori CaixaForum BCN
D6. El paper de la justícia com a actor garant de la cohesió social i la democràcia
- Encarna Roca Trias. Magistrada del Tribunal Constitucional. Catedràtica de Dret Civil
- Garbiñe Biurrun Mancisidor. Presidenta de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia del País Vasco. Professora Associada de Dret del Treball UPV/EHU