Dialoguen:
- Joaquín Almunia. Professor visitant a la London School of Economics. Exministre (1982-1991) i excomisari europeu (2004-2014)
- Andreu Missé. Director de la revista Alternativas Económicas. Excorresponsal de El País a Brussel·les (2005-2012)
Sinopsi: El paper polític i econòmic de la UE al món requereix d’anàlisi, revisió i impuls. Europa apareix a vegades confusa davant els reptes globals des d’una posició sovint no coordinada, amb accent alemany i sota el poder dels mercats financers. La crisi i la resolució d’aquesta, amb el cas grec com a paradigma, han accentuat les dificultats de la representació del que és comú i han aparegut amb força temptatives de demolició del projecte europeu, amenaçadores, però encara lluny de seduir la majoria dels ciutadans. Europa es troba doncs en una cruïlla. Els últims anys han estat els de la moneda única i els de l’ampliació de la Unió Europea a 28 estats membres -amb l’última incorporació de Croàcia. Però també han estat uns anys marcats pel fracàs de la Constitució, i la crisi que colpeja amb força al sud d’Europa, amb canvis interns importants en la capacitat d’intervenció en les economies dels països de la Unió. Amb tot, sembla haver-hi instal·lada una sensació de debilitament del projecte europeu i un temor creixent per la gradual pèrdua de pes dels estats europeus en esferes de decisió globals, com ara el G8 o el G20, fòrums econòmics o de control del canvi climàtic. Quin impacte polític i econòmic pot tenir això per a Europa i Espanya? Més Europa pot ser la solució? Com plantejar-ho a unes poblacions atemorides per l’erosió del seu benestar? És possible avançar en la integració de factors de política econòmica cedint els Estats major sobirania? Quina és la resposta política a la situació actual? Existeixen problemes estructurals? Com afecta tot plegat al paper d’Europa al món en l’àmbit econòmic i polític? Balanços i preguntes obertes per a un diàleg sobre el present i el futur del paper polític i econòmic d’Europa.
Participen en aquest Diàleg:
Joaquín Almunia – Professor visitant a la London School of Economics. Exministre (1982-1991) i excomisari europeu (2004-2014).
(Bilbao, 1948). Vicepresident de la Comissió Europea i comissari europeu de Competència (2010-2014), va ser ministre de Treball i Seguretat Social (1982-1986) i ministre per a les Administracions Públiques (1986-1991). Llicenciat en Dret (1965-1972) i Ciències Econòmiques (1965-1971) per la Universitat de Deusto va ser professor associat de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat d’Alcalá d’Henares (1991-1994). Va ser director del programa de recerca «Igualtat i redistribució de la renda» a la Fundació Argentaria (1991-1994) i fundador i director del grup de reflexió progressista "Laboratori d’Alternatives» (2002). Destacat polític socialista va formar part del Comitè Federal del PSOE i va ser membre del Congrés de Diputats d’Espanya (1979-2004). Va ser ministre de Treball i Seguretat Social i d’Administracions Públiques, successivament, durant els dos primers mandats de Felipe González. De 1994 a 1997 va ser portaveu del Grup Parlamentari Socialista i posteriorment, secretari general del PSOE (1997-2000) i va ser el candidat del PSOE a les eleccions de l’any 2000. Des d’abril de 2004 és membre de la Comissió Europea com a responsable d’Afers Econòmics i Monetaris (abril del 2004 – febrer de 2010) i com a responsable de Competència (des de 2010).
Andreu Missé. Director de la revista Alternativas Económicas. Corresponsal de El País a Brussel·les (2005-2012)
(Barcelona, 1947). Periodista i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, actual director d’Alternatives Econòmiques. El 1976 inicia la seva carrera professional com a periodista en les revistes Reporter i Primera Plana. El 1978 participa en la fundació d’El Periódico de Catalunya i el 1982 forma part del grup de professionals que van constituir la primera redacció d’El País, a Barcelona. En aquest periòdic treballa durant 30 anys i entre altres, exerceix els llocs de redactor en cap d’Economia a Madrid, sotsdirector a Barcelona, i cap de la delegació a Brussel·les, entre 2005 i 2012. La seva tasca informativa ha merescut diferents guardons, entre ells, l’ESADE d’informació econòmica, el Joan Sardà Dexeus, del Col·legi d’Economistes de Catalunya (1997) i el Premi Salvador de Madariaga (2009) per les seves cròniques des de Brussel·les. El 11 març 2015 va ser proclamat guanyador del Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán, en la categoria de Periodisme Cultural i Polític.
Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:
Dimarts 3 de novembre – Auditori CaixaForum BCN
D6 – Les institucions europees després de la crisi del deute: unió bancària i política monetària.
- Jordi Gual. Professor d’Economia IESE. Director General d’Estratègia i responsable d’economia del Grup “la Caixa”.
- Emilio Ontiveros. President d’Analistas Financieros Internacionales (AFI). Catedràtic d’Economia de l’Empresa a la Universidad Autónoma de Madrid.
Dimarts 10 de novembre – Auditori CaixaForum BCN
D 7 – Efectes del tractat de Comerç entre la UE i els EUA (TTIP). La relació comercial entre Europa i el món.
*Vídeo introductori específic per a l’acte de la Sra. Cecilia Mällstrom, Comissària de Comerç de la Comissió Europea
- Joan Tugores. Catedràtic d’Economia i exrector de la Universitat de Barcelona.
- Federico Steinberg. Investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid.
Dimarts 17 de novembre
D8 – El Futur de l’educació i el treball a Europa: gestió del talent en l’economia global
- Sara de la Rica. Catedràtica d’Economia de la Universidad del País Vasco. Directora de la Càtedra FEDEA "Fuentes Quintana" de Investigación del Banco de España-FEDEA.
- Josep Joan Moreso. President de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013).