AGENDA

Diàleg 6. El paper de la justícia com a actor garant de la cohesió social i la democràcia


Compartir

Data 13/11/2014

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Amb el suport de: Obra Social "la Caixa"
Col·laboren: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona

Lloc
CaixaForum BCN( Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8)

Descarrega

Organitza

Diàleg 6. El paper de la justícia com a actor garant de la cohesió social i la democràcia

Dialoguen:

  • Encarna Roca Trias. Magistrada del Tribunal Constitucional. Catedràtica de Dret Civil
  • Garbiñe Biurrun Mancisidor. Presidenta de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia del País Basc. Professora Associada de Dret del Treball UPV/EHU

Sinopsi:

La interpretació per part dels professionals de la justícia de les lleis fonamentals que regeixen l’ordenament jurídic són essencials perquè aquestes siguin útils adaptant-se al temps en què vivim. La judicatura no és aliena a la realitat social en què aplica les lleis aprovades pel legislatiu, i la crisi econòmica ha comportat un augment de la casuística en la interpretació de les lleis. Els jutges són garants del compliment de l’ordenament jurídic però també amb les seves sentències poden establir doctrina i dotar d’interpretacions que permetin una determinada visió de com analitzar la llei que permeti una major cohesió social i la sensació de pertinença democràtica a un Estat de dret. Fins on poden entrar els jutges com a actors garants de la cohesió social i la democràcia, des de l’estricta separació de poders, moltes vegades qüestionada? Com donar respostes des de la llei a la demanda, per part de la ciutadania, del compliment, per part de l’Estat, dels drets bàsics que empara la Constitució, com el dret a la vida, a l’educació, a la sanitat, o la habitatge i al treball?

Apunt biogràfic:

Encarna Roca Trías. Magistrada del Tribunal Suprem

Barcelona, 1944. Llicenciada i doctora en Dret va ser professora de Dret Civil a la Universitat de Barcelona des de 1968. Catedràtica en aquesta universitat (des de 1984) ha desenvolupat una llarga trajectòria acadèmica, també com a secretària general i vice-rectora de la Universitat de Barcelona (1986-1994) .El trajectòria acadèmica es compagina amb la judicial, primer com Magistrada de la Sala Civil del Tribunal Suprem càrrec que exerceix fins al 20 de juliol 2012 quan és nomenada magistrada del Tribunal Constitucional. Ha estat la primera dona catedràtica de Dret Civil, magistrada a la Sala Primera (Civil) del Tribunal Suprem, a la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d’Espanya i en l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. Ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Creu Narcís Monturiol a la investigació i ha estat nomenada doctora honoris causa per la Universitat de Girona. La seva última publicació és: "Llibertat i Família". Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació. Madrid, 2012.

Garbiñe Biurrun Mancisidor. Presidenta de la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc. Professora Associada de Dret del Treball UPV / EHU

Tolosa, 1960. Llicenciada en Dret i Magistrada del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, on exerceix a l’Àrea Laboral. És membre de la plataforma "Jutges per a la Democràcia" i professora associada del Dret del Treball de la Facultat de Dret de la UPV-EHU. Actualment és presidenta de la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc.