Diàleg 7. Cap a un nou Tractat? Actualitzant el somni europeu
Dialoguen:
- Antonio Vitorino . Economista , advocat . President de Notre Europe . Ex Comissari de Justícia i Interior de la UE
- Xavier Vidal Folch . Periodista , fundador i primer president (2011-2012) del Global Editors Network
- Iñigo Méndez de Vigo. Secretari d’Estat per a la UE
Sinopsi: Europa es troba en una cruïlla . Molts dels elements i condicionants que van constituir el somni europeu semblen enfonsar en un moment de crisi econòmica . La necessitat de recompondre les institucions europees per avançar cap a un projecte comú que avui pateix certa incapacitat orgànica, obre múltiples interrogants. ¿Més Europa pot ser la solució? Hi ha definitivament instal·lada una sensació de debilitament del projecte europeu? Com plantejar a unes poblacions, concretament les del sud d’Europa, atemorides per l’erosió del seu benestar?
Les eleccions al Parlament Europeu el 2014 s’endevinen complexes. Poden ser dipositàries de vots d’impuls cap a una nova Unió Europea, o bé de notòria desafecció ciutadana que aprofundeixi en les dificultats existents per a desenvolupar un paper institucional més actiu i rellevant. Quina arquitectura institucional s’ha heretat i quin volem? Com es poden delimitar les competències entre la Unió Europea i els Estats? Encara desperta consciències el somni d’una Europa federal? Com apropar ‘Brussel·les’ als ciutadans dels estats europeus? Cal avançar cap a la unió política amb un procés constituent de reforma dels Tractats? Preguntes que mereixen reflexió compartida i contrast ideològic com el que ens ofereixen els dialoguistes d’avui.
Apunts biogràfics:
António Vitorino. President de Notre Europe. Excomissari de Justícia i Interior de la UE
( Lisboa, 1957). Polític portuguès i advocat de professió. Llicenciat en Dret i Ciències Polítiques per la Universitat de Lisboa , és membre del Partit Socialista de Portugal. Va accedir com a diputat al Parlament per primera vegada el 1980 i posteriorment va ser integrant de l’administració colonial de Macau fins a la incorporació d’aquesta a la Xina, l’any 1989. Al seu retorn a Portugal va ser escollit membre del Tribunal Constitucional, càrrec que va exercir fins l’any 1994 quan retorna a l’activitat política. Diputat del Parlament Europeu i president de la Comissió de Llibertats Civils i Assumptes Interns, primer, i comissari de Justícia i Interior de la Unió Europea després , actualment presideix Notre Europe – Institut Jacques Delors, el think tank europeista creat per Jacques Delors l’any 1996 .
Xavier Vidal Folch. Periodista , fundador i primer president (2011-2012) del Global Editors Network
( Barcelona, 1952 ). Periodista i escriptor. Va ser director adjunt d’El País i director de l’edició de Catalunya dues vegades no consecutives. Anteriorment va ser cap de la secció d’Economia. Va exercir com a corresponsal a Brussel·les entre 1994 i 2000. L’any 2008 va ser escollit president del World Editors Forum i el 2011del Global Editors Network. També ha estat dues vegades guardonat amb els premis d’informació econòmica Ciutat de Barcelona i el Xardà de Dexeus, entre d’altres.
Iñigo Méndez de Vigo. Secretari d’Estat per a la Unió Europea
(Tetuan,1956). Llicenciat en Dret (UCM, 1978) va ser lletrat de les Corts Generals (1981) i es va dedicar a la docència com a professor de Dret Constitucional (UCM, 1981-1984) i de Dret Comunitari (1989-1991). Titular de la Càtedra Jean Monnet d’Institucions Europees del 1999 al 2004, i des del 2004,Catedràtic Jean Monnet ad honorem.
Com a membre del Partit Popular ha estat vocal del Comitè Nacional de Conflictes i Disciplina del PP (1990-1993); vocal de la Junta Directiva Nacional del PP (des de 1992), i vocal de la Comissió Permanent del PP (1996-1999). És diputat al Parlament Europeu (des de 1992) i ha exercit de vicepresident de la Comissió d’Afers Institucionals (1994-1996), de coordinador del PPE de la Comissió d’Afers Institucionals des de 1996, i de President de la Delegació del Parlament Europeu en la Convenció que va redactar la Carta de Drets Fonamentals (1999-2000 ). Autor d’obres i articles sobre temes europeus ha rebut el Premi Salvador de Madariaga de Periodisme (1999) i la Medalla d’ Or de la Fundació del Mèrit Europeu (2002).