AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Diàleg 7: Efectes del Tractat de Comerç entre la UE i els EUA (TTIP). La relació comercial entre Europa i el món.

Cicle de diàlegs sobre els Reptes econòmics i socials en l'horitzó europeu

Compartir

Data 10/11/2015

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Amb el suport de: Obra Social "la Caixa"
Col·laboren: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona

Lloc
Auditori CaixaForum BCN (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8)

Descarrega

Organitza

Dialoguen:

  • Joan Tugores. Catedràtic d’Economia i exrector de la Universitat de Barcelona.
  • Federico Steinberg. Investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid.

Sinopsi:  La UE i els EUA aposten perquè el tractat de lliure comerç (TTIP) sigui una eina de creixement econòmic i creació de llocs de treball. D’acord amb estimacions del Centre for Economic Policy Research, el benefici d’aquest acord de comerç i inversions pot arribar als 119.000 milions d’euros per a la Unió Europea, 90.000 milions d’euros per als Estats Units i 100.000 milions d’euros per a la resta del món. En contra d’aquests suposats beneficis els seus detractors consideren que la signatura d’aquest tractat comportarà més atur, danys al medi ambient i a la protecció dels consumidors, així com importants rebaixes en els drets socials i laborals dels ciutadans europeus. En definitiva, un impacte real molt limitat i potencialment devastador. Quines implicacions comporta la signatura d’aquest tractat? ¿Fins a quin punt han funcionat els tractats de lliure comerç precedents? Quins avantatges? Quin cost d’oportunitat representaria fer-se enrere i no signar? I la ciutadania europea, ha de tenir incidència i ser més consultada en aquest assumpte? Per què no va estar a l’agenda expositiva de cap partit espanyol en les passades eleccions al Parlament Europeu? Per què es va parlar tan poc de l’TTIP i ara es parla tant del mateix? Aquestes i altres preguntes centraran aquest diàleg sobre els Efectes del tractat de Comerç entre la UE i els EUA (TTIP).


Participen en aquest Diàleg:

Joan Tugores i Ques. Catedràtic d’Economia i ex-Rector de la Universitat de Barcelona

(Palma de Mallorca, 1953). Catedràtic d’Economia i rector de la Universitat de Barcelona (2001-2005). Llicenciat en Dret (1975) i en Ciències Econòmiques (1975) per la Universitat de Barcelona, i doctor en Ciències Econòmiques (1980), també per la mateixa universitat. Va exercir de professor del Departament de Teoria Econòmica des de 1977 i va ocupar càrrecs de degà de la Facultat d’Econòmiques (1993-1998) i de rector de la Universitat de Barcelona (2001-2005). És especialista en Economia Internacional i ha publicat diversos llibres i articles sobre aquest tema. D’altra banda, ha estat president del Comitè de Normativa i Ètica del Col·legi d’Economistes de Catalunya i publica regularment en mitjans de comunicació generals i especialitzats, com La Vanguardia i Expansión.

Federico Steinberg. Investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid.

Investigador principal d’Economia Internacional del Real Instituto Elcano i professor del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). És Doctor en Economia per la UAM, Màster en Economia Política Internacional per la London School of Economics i Màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Columbia (Nova York), becat per la Fundació “la Caixa”. Ha realitzat estades de recerca a les universitats de Georgetown i Harvard i és o ha estat professor convidat en els programes de postgrau de l’Institut de Empresa, de la Universitat Pontifícia de Comillas (ICADE), de l’Institut Universitari Ortega i Gasset i de la Fundació FIAAPP , entre d’altres. Entre 2002 i 2004 va treballar en diferents projectes de desenvolupament econòmic com a consultor per al Banc Mundial a Washington DC, Ghana i Bolívia, així com a l’Oficina Executiva del Secretari General de les Nacions Unides a Nova York. També és columnista habitual en diversos mitjans escrits espanyols i apareix regularment en ràdio i televisió.

Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:

Dimarts 17 de novembre – Auditori CaixaForum BCN
D8 – El Futur de l’educació i el treball a Europa: gestió del talent en l’economia global

  • Sara de la Rica. Catedràtica d’Economia de la Universidad del País Vasco. Directora de la Càtedra FEDEA "Fuentes Quintana" de Investigación del Banco de España-FEDEA.
  • Josep Joan Moreso. President de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013).