D8. Europa ¿somni o malson?
Dialoguen:
- Felipe González. President del Grup de Reflexió sobre el Futur d’Europa de la UE i expresident del Govern d’Espanya
- Cristina Gallach. Cap de Relacions Públiques del Consell de la Unió Europea
- Xavier Vidal-Folch. Periodista , fundador i primer president (2011-2012) del Global Editors Network
Sinopsi: Es va parlar de somni europeu per a referir-se a la construcció d’un projecte comú. Un projecte edificat pels pares d’Europa fonamentat en valors, en encerts i en problemàtiques fundacionals i funcionals. Amb tot, es va avançar cap allò possible mirant cap a l’impossible i es va projectar un ideal de comunitat que des de la seva diversitat compartís valors i cultura. Per preservar la pau, per promoure la cultura democràtica, per compartir fins i tot una moneda comuna i així jugar un paper en el món global. Liberals, democratacristians, socialdemòcrates i altres famílies polítiques fundacionals van possibilitar-ho.
El concepte de ciutadania va guanyar enters en els últims tractats i la mobilitat de persones entre els estats membres és des de Schengen una realitat imperant. Però a dia d’avui els reptes polítics, econòmics i socials per a una Europa en vigília electoral no són precisament pocs.
L’euroescepticisme creix i amb ell un bon nombre de partits polítics que desafien els consensos assolits i que poden fer-se forts en un Parlament europeu que brega amb els estats membres per a una major funcionalitat. Davant d’això ciutadans de tots els països, també d’Espanya, es debaten entre les oportunitats d’una Europa millor i més unida o el malson d’una Europa allunyada de les seves preocupacions si no causant d’elles. Els efectes de la crisi econòmica, les anomenades polítiques d’austeritat i la visibilitat d’una tensió nord – sud amb lideratge alemany poden fer créixer aquesta desil·lusió vers la Unió Europea a Espanya.
Notes biogràfiques
Felipe González– President del Grup de Reflexió sobre el Futur d’Europa de la UE ( Comitè de Savis ) – Expresident del Govern (1982-1996)
(Sevilla, 1942), advocat i polític socialista espanyol, president del govern entre 1982 i 1996. Llicenciat en Dret per la Universitat de Sevilla (1966), ciutat on va treballar algun temps com a advocat laboralista. L’any 1964 ingressa en el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) a la clandestinitat. Al congrés de Suresnes (França) de 1974 es consolida el seu lideratge que el portarà a ocupar la secretaria general del partit i ser el seu candidat a les eleccions del 28 d’octubre de 1982, data en què va obtenir la majoria absoluta amb 202 escons. Va ser President del Govern d’Espanya de 1982 fins a 1996, i protagonitza entre d’altres fets rellevants, l’ingrés d’Espanya a l’OTAN i la CEE. En perdre les eleccions de 1996 abandona la Secretaria General del partit per formar part del Comitè Federal del PSOE i del Consell de Política Internacional del mateix partit. Actualment és el president del Grup de Reflexió sobre el Futur d’Europa de la UE ( Comitè de Savis ).
Cristina Gallach – Cap de Relacions Públiques del Consell de la Unió Europea .
(Barcelona, 1960). Periodista de formació ( UAB 1977-82 ) i Màster en Relacions Internacionals (Columbia University, 1984-86) va ser redactora d’El Periódico de Catalunya i corresponsal, primer a Moscou i després a Brussel·les, com a responsable de la cobertura informativa de les institucions europees. En la seva trajectòria professional també sobresurt el fet de ser l’assessora de comunicació i portaveu adjunta del secretari general de l’OTAN, Javier Solana, del 1996 al 1999 , així com la portaveu i directora de comunicació de Javier Solana com a Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea (PESC), de 1999 a 2009. Va ser portaveu del govern espanyol per a la Presidència Espanyola del Consell, en el primer semestre del 2010, abans d’esdevenir Cap de Relacions Públiques del Consell de la Unió Europea, càrrec que actualment exerceix. Resident a Brussel·les, Gallach compta amb una dilatada carrera professional mereixedora de reconeixement internacional com ho certifica la distinció rebuda l’any 2009 pel Financial Times, en ser considerada una de les 30 personalitats més influents de les institucions europees.
Xavier Vidal-Folch. Periodista , fundador i primer president (2011-2012) del Global Editors Network
(Barcelona, 1952). Periodista i escriptor. Va ser director adjunt d’El País i director de l’edició de Catalunya dues vegades no consecutives. Anteriorment va ser cap de la secció d’Economia. Va exercir com a corresponsal a Brussel·les entre 1994 i 2000. L’any 2008 va ser escollit president del World Editors Forum i el 2011del Global Editors Network. També ha estat dues vegades guardonat amb els premis d’informació econòmica Ciutat de Barcelona i el Xardà de Dexeus, entre d’altres.