L’objectiu del cicle és el d’aproximar l’economia a la ciutadania i fer-ho a través del diàleg, entès com a eina metodològica a través de la qual dues persones amb opinions expertes en economia però oposades o complementàries troben amb l’escolta atenta i la comprensió dels arguments de l’altre un espai d’entesa.
Un cicle i 3 diàlegs sobre economia a VIlassar de Mar
Seguint aquest model es pretén realitzar 3 diàlegs que versin sobre temes d’actualitat i que interpel•lin directament al ciutadà: què passa amb el deute públic? Què es posa en joc si no es paga o quines conseqüències té per a la població pagar-los?. I sobre la desigualtat social? I que s’entén, o que hi ha de probable i d’estimable quan es parla de renda bàsica? Aquestes i moltes altres qüestions poden trobar cabuda en aquest cicle per bé que enguany la proposta es concreta en les 3 sessions que descriurem en el següent apartat.
Diàleg 1: El deute públic dels estats: què ens espera?
Sinopsi: El deute públic pot definir-se com el conjunt de passius financers que l’Administració Pública té amb el sector privat, bé estigui constituït per persones, empreses o institucions nacionals o estrangeres. Per a finançar les seues activitats, el sector públic pot utilitzar essencialment tres mitjans: Impostos i altres recursos ordinaris; creació de diners, mitjançant un procés d’expansió monetària, i emissió de deute públic.
Però a més d’això, l’Estat pot utilitzar el deute com a instrument de política econòmica i en aquest cas ha d’utilitzar la política de deute que considera en cada moment més apropiada als fins que persegueix. Però que passa quan l’estat en qüestió no té la sobirania fiscal suficient per recórrer a polítiques inflacionistes? És a dir, el que li ha passat a la majoria dels països de l’Eurozona que afectats per la crisi s’han vist sotmesos als dictàmens de les ara anomenades “institucions”: BCE; FMI i Comissió Europea. D’entre tots els països afectats pel deute públic tal vegada sigui el cas grec el més cruent: per què? Què passaria si se li condonés el deute a Grècia? Aquestes i altres qüestions sortiran al diàleg entre dos economistes de prestigi.
Dialoguistes:
- Joan Tugores. Catedràtic de ciències econòmiques i rector de la Universitat de Barcelona (2001-2005)
- Maite Vilalta. Professora de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona