AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

El nou procés de negociació del finançament territorial

 Diàlegs d’Economia i territori a Vilassar de Mar - 1r diàleg del cicle 2016

Compartir

Data 07/04/2016

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Col·labora: Ajuntament de Vilassar de Mar – Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar- Diputació de Barcelona

Lloc
Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. C/ Sta Eulàlia 66-80. 08340 Vilassar de Mar

Descarrega

Organitza

 L’objectiu del cicle és el d’aproximar l’economia i el debat territorial a la ciutadania i fer-ho a través del diàleg, entès com a eina metodològica a través de la qual dues persones amb opinions expertes en economia però oposades o complementàries troben amb l’escolta atenta i la comprensió dels arguments de l’altre un espai d’entesa.

Diàleg 1: El nou procés de negociació del finançament territorial

Dialoguistes:

  • Antoni Zabalza. President i conseller delegat d’Ercros i Catedràtic de Teoria Econòmica de la Universitat de València
  • Guillem López-Casasnovas. Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Conseller del Banc d’Espanya.

Descripció:

La Constitució espanyola de 1978 va crear un nou nivell de govern, les Comunitats Autònomes, que amb el pas dels anys, han passat a gestionar un volum creixent de la despesa pública, incloent alguns dels serveis que més directament afecten al benestar dels ciutadans, com ara la sanitat, l’educació i els serveis socials; així com també dels ingressos públics. El procés de descentralització ha estat molt ràpid pel que fa a la despesa, mentre que pel costat dels ingressos el ritme ha estat molt més lent. Hi ha qui apel·la a una opció plenament ideològica o bé a les reticències de l’Estat Espanyol per aplicar el principi de responsabilitat fiscal, mentre que altres aboguen pel degut manteniment dels criteris de solidaritat interterritorial. Després de les darreres reformes estatutàries i amb els efectes de la crisi econòmica, el control pressupostari i del deute regional, el govern espanyol no ha endegat la nova negociació del finançament en aquest darrer mandat, tal i com estava previst inicialment. Ara, a les portes d’un nou govern, el finançament territorial tornarà a estar sobre la taula de negociació política, amb moltes incògnites sobre quina serà la seva orientació. Què passarà amb el finançament d’aquelles comunitats amb un dèficit regional massa elevat? Quines són o encara poden ser les conseqüències d’haver aplicat el FLA? Les comunitats mediterrànies en són les més perjudicades? Què hauria de contemplar el nou procés de negociació del finançament autonòmic?

*Baixa’t el cartell, aquí