Diàleg 1: Els ciutadans davant les amenaces globals en democràcia
Dilluns 10 octubre 2016 – 19h. CaixaForum Barcelona
Dialoguen:
• Daniel Innerarity. Catedràtic de filosofia política de la Universitat del País Basc i professor visitant a la Universitat de Georgetown.
• Jesús A. Núñez Villaverde. Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH). Economista i militar (reserva).
Sinopsi: El món global i les crisis econòmiques i ideològiques a Europa han generat unes respostes en determinats col·lectius cada vegada més radicalitzades, i unes amenaces que han comportat una major pressió i control sobre el ciutadà, que escolta discursos que tendeixen a replantejar la noció de llibertat per viure en entorns més segurs. Les respostes a aquest context poden provocar frustració, resignació o por i poden acabar deteriorant molt els estàndards acceptables de qualitat de la democràcia. Quines són aquestes amenaces globals reals? Quines les debilitats dels mecanismes de deliberació democràtica? En definitiva, com reaccionen els ciutadans davant la radicalitat en democràcia?
Participen en aquest Diàleg:
Daniel Innerarity. Catedràtic de filosofia política de la Universitat del País Basc i professor visitant a la Universitat de Georgetown.
Catedràtic de filosofia política i social, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i director de l’Institut de Governança Democràtica. Doctor en Filosofia, va ampliar els seus estudis a Alemanya, com a becari de la Fundació Alexander von Humboldt, Suïssa i Itàlia. Ha estat professor convidat en diverses universitats europees i americanes, recentment al Robert Schuman Centre for Advanced Studies de l’Institut Europeu de Florència, així com a la London School of Economics. Actualment, és Director d’Estudis Associat de la Fondation Maison des Sciences de l’Homme de París. Ha rebut el Premi Príncep de Viana de la Cultura el 2013 atorgat pel Govern de Navarra. És col·laborador habitual d’opinió a El País i El Correo / Diario Vasco, així com de la revista Claves de raó pràctica. Entre els seus últims llibres cal destacar Un mundo de todos y de nadie; La democracia del conocimiento, Premi Euskadi d’Assaig 2012.
Jesús A. Núñez Villaverde. Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH). Economista i militar (reserva).
Economista i militar (a la reserva), és especialista en temes de seguretat, construcció de la pau i prevenció de conflictes, amb especial atenció al món àrab-musulmà. És professor de relacions internacionals a la Universitat Pontifícia Comillas i president del Comitè Espanyol de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA). Així mateix ha estat consultor del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament en l’àmbit de la construcció de la pau i la prevenció de conflictes violents. Actualment és codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, iniciativa privada i independent que des de 2000 centra la seva atenció en l’anàlisi dels conflictes violents, des d’una òptica preventiva, i en l’acció humanitària. Col·labora regularment al Bloc del Real Instituto Elcano i és col·laborador habitual de mitjans de premsa com El País, Ahora Semanal, esGlobal, ElDiario.es i altres i participa amb regularitat a la ràdio (Hora 25 (Cadena SER), Cinco Continentes (Radio 5 ) …) y televisión (La Sexta, Canal 24 Horas …). Entre les seves obres més recents destaca “Boko Haram: el delirio del califato en Àfrica Occidental”.
Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:
Diàleg 2 – Dilluns 17 octubre 2016 – 19:00
Els radicalismes polítics i populismes a Europa
• Iñigo Errejón – Doctor en Ciències Polítiques. Secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podemos.
• Ignacio Sánchez-Cuenca – Director d’Investigació de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials (IC3JM). Professor titular de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid. Doctor en Sociologia.
Diàleg 3- dilluns 24 octubre 2016 – 19:00
La lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa
• Farhad Khosrokhavar. Director d’Estudis a Ll’École des Hautes Études en Sciences socials. Director del Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques (CADIS, EHESS-CNRS).
• Rafael Poch – Corresponsal de la Vanguardia a Paris. Berlín, Europa de l’Est i Rússia.
Diàleg 4 – Dilluns 7 novembre 2016 – 19:00
L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta
• Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre els derives sectaires liées à l’islam (CPDSI) Personnalité qualifiée à l’Observatoire National de la laïcité. Experta al Conseil de l’Europe – DG IV Ancienne Personnalité qualifiée du Conseil Français du Culte Musulman.
• Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi. Mossos d’Esquadra
Diàleg 5 – Dilluns 14 novembre 2016 – 19:00
La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme
• Alfredo Pérez Rubalcaba. Professor de Química Orgànica de la Universitat Complutense de Madrid. Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993)
• Francisco Fonseca. Director general adjunt de la DG de Justícia i Consumidors de la Unió Europea