AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Els radicalismes polítics i populismes a Europa

2n Diàleg a CaixaForum Barcelona - Dilluns 17 d'octubre de 2016

Compartir

Data 17/10/2016

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Amb la col·laboració de: Obra Social "la Caixa"

Lloc
 Auditori CaixaForum Barcelona
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8 (Barcelona)

Descarrega

Organitza

Diàleg 2: Els radicalismes polítics i populismes a Europa
Dilluns 17 octubre 2016 – 19h. CaixaForum Barcelona


Dialoguen:

  • Iñigo Errejón – Doctor en Ciències Polítiques. Diputat i secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podemos.
  • Ignacio Sánchez-Cuenca – Director d’Investigació de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials (IC3JM). Professor titular de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid.

Sinopsi: Un dels elements de radicalisme que ha experimentat Europa és el creixement de moviments populistes, xenòfobs i d’extrema dreta amb una creixent presència als parlaments democràtics europeus i al mateix Parlament europeu. La seva gènesi, raó de ser, les causes que ho expliquen, el paper dels intel·lectuals i els partits polítics tradicionals en la seva consolidació, seran objecte d’anàlisi en aquest diàleg, que posarà èmfasi també en la singularitat espanyola en aquest context.

Participen en aquest Diàleg:

Iñigo Errejón. Doctor en Ciències Polítiques. Diputat i Secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podemos.

(Madrid, 1983). Doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universidad Complutense de Madrid, amb excel·lent cum laude i menció europea, amb una tesi doctoral sobre la construcció d’hegemonia del MAS a Bolívia. Ha estat investigador visitant en diferents universitats, (UCLA, Los Angeles) i europees (UU, Utrecht i UNIBO, Bolonya). Actualment és investigador postdoctoral a l’Institut Complutense d’Estudis Internacionals (Madrid). Entre els seus temes d’estudi destaquen la democràcia i el conflicte polític, l’anàlisi del discurs i l’hegemonia, els processos de canvi polític i transformació de l’Estat a Llatinoamèrica, sobre els quals ha escrit diferents llibres i articles. Col·labora regularment amb diferents mitjans de comunicació i anàlisi. Director de campanya de Podemos és diputat i portaveu del Grup parlamentari de Podemos-En Comú-En Marea al Congrés dels Diputats.

Ignacio Sánchez-Cuenca. Director d’Investigació de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials (IC3JM). Professor titular de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid.

(Valencia, 1966). Director de l’Instituto Carlos III-Juan March de Ciències Socials de la Universidad Carlos III (Madrid) i professor titular de Ciència Política a la mateixa universitat. Ha estat Rice Associate Professor a la Universitat de Yale, professor titular al Departament de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, Visiting Scholar a la Universitat de Nova York, i ajudant de la Facultat al Departament de Sociologia de la Universidad de Salamanca. És autor de nombrosos articles acadèmics a revistes especialitzades. Acaba de publicar La desfachatez intelectual (Catarata 2016) i entre els seus darrers llibres destaquen: Años de cambios, años de crisis. Ocho años de gobiernos socialistas (Catarata, 2012), coeditor amb Adam Przeworski de Democracia y socialdemocracia. Homenaje a José María Maravall (Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, 2012), La impotencia democrática. Sobre la crisis política de España (Catarata 2014) y Atado y mal atado (Alianza 2014). Col·labora regularment al diari digital InfoLibre i a la revista TintaLibre.


Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:

Diàleg 3- dilluns 24 octubre 2016 – 19:00
La lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa

Farhad Khosrokhavar. Director d’Estudis a L’École des Hautes Études en Sciences Sociales. Director del Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques (CADIS, EHESS-CNRS), 2015-2016.
Rafael Poch. Corresponsal de la Vanguardia a Paris. Excorresponsal a Berlín, Europa de l’Est i Rússia.

Diàleg 4 – Dilluns 7 novembre 2016 – 19:00
L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta

Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre els Derives Sectaires Liées à l’Islam (CPDSI)
Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi. Mossos d’Esquadra

Diàleg 5 – Dilluns 14 novembre 2016 – 19:00
La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme

• Alfredo Pérez Rubalcaba – Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993)
• Francisco Fonseca – Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea