La setena edició dels diàlegs Fundació Ernest Lluch – Ivie intentarà identificar els aspectes que poden limitar el desenvolupament d’una societat en igualtat. Per això, les cinc jornades previstes analitzaran la [des] igualtat en diverses àrees que impacten en la vida dels ciutadans, com són l’educació, la sanitat, l’habitatge o el mercat de treball, i identificaran les oportunitats que es presenten en aquests àmbits. També dedicaran una sessió completa a revisar la igualtat de manera transversal entre homes i dones.
Al llarg d’aquest cicle, que es prolongarà entre el 25 de setembre i el 30 d’octubre, deu experts i expertes destacats en cadascun d’aquests àmbits compartiran els seus coneixements i experiències. L’objectiu és que els debats ens convidin a reflexionar sobre les millors estratègies i polítiques per continuar avançant cap a la plena igualtat d’oportunitats.

La (des) igualtat d’oportunitats
El cicle de diàlegs Fundació Ernest Lluch – Ivie posa, a la seva edició del 2024, la mirada en la igualtat d’oportunitats des de diferents perspectives i busca identificar els aspectes que puguin limitar una societat igualitària.
La [des] igualtat abasta diverses àrees que impacten en la vida dels seus ciutadans. La igualtat d’accés a l’educació, per exemple, pot trencar el cicle de la pobresa i proporcionar a totes les persones, independentment del seu origen, la possibilitat d’assolir un nivell de desenvolupament professional que els permeti aprofitar-ne el màxim potencial. Per la seva banda, assolir un entorn igualitari requereix que els sistemes de salut siguin accessibles, equitatius i de qualitat, que no discriminin per raons econòmiques, geogràfiques o socials, i que garanteixin el dret universal a la salut.
L’accés a l’habitatge és també un dret bàsic que continua sent inabastable per a moltes persones a diverses parts del món i també a Espanya. L’habitatge digne no és només fonamental per al benestar individual i familiar, sinó que és un component bàsic per a l’estabilitat social i econòmica.
Tenir accés a molts d’aquests serveis està connectat íntimament amb les oportunitats que ofereixi el mercat de treball. L’accés equitatiu a llocs de treball dignes i ben remunerats és essencial per a la mobilitat social i per a la creació de societats més justes. Tant les polítiques d’ocupació com les pràctiques empresarials han de fomentar un entorn laboral inclusiu que promogui la igualtat de gènere, la diversitat i la no-discriminació. A més, afavorir la igualtat de gènere no és només una qüestió de justícia social, sinó també una estratègia intel·ligent per al desenvolupament econòmic. Diversos estudis han demostrat que la inclusió de les dones a l’economia i en posicions de lideratge millora la productivitat, la innovació i la presa de decisions.
En definitiva, per continuar avançant en un món cada cop més interconnectat i complex s’ha de garantir la igualtat d’accés als serveis essencials, com l’educació i la sanitat, així com l’habitatge i el mercat de treball. L’accés garantit i en condicions dignes esdevé un pilar fonamental per a la construcció d’un futur més just, equitatiu i cohesionat.
Al llarg d’aquest cicle comptarem amb la participació de destacats experts i expertes a cadascun d’aquests àmbits que compartiran els seus coneixements i experiències i ens convidaran a reflexionar sobre les millors estratègies i polítiques per continuar avançant cap a la plena igualtat d’oportunitats.

DIÀLEG 1: Inserción laboral y oportunidades de empleo
25 setembre 2024
José Ignacio García Pérez
Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat Pablo Olavide i Rector de la Universitat Internacional d’Andalusia
Sara de la Rica
Directora de la Fundació Iseak i catedràtica d’economia de la Universitat del País Basc

DIÀLEG 2: Dificultades de acceso a la vivienda
3 octubre 2024
José García Montalvo
Catedràtic Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra, professor investigador de Barcelona School of Economics i de l’Ivie
Judit Montoriol
Economista principal al departament d’Economia Espanyola a CaixaBank Research

DIÀLEG 3: Acceso a la educación y aprovechamiento de oportunidades
17 octubre 2024
Xavier Bonal
Catedràtic de Sociologia de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona
Ainara Zubillaga
Directora d’Educació i Formació de la Fundació Cotec per a la Innovació

DIÀLEG 4: Desigualdades en el acceso a los servicios sanitarios
23 octubre 2024
Rosa Urbanos
Catedràtica d’Economia Aplicada a la Universidad Complutense de Madrid
Núria Mas
Professora ordinària d’Economia i titular de la Càtedra Jaime Grego de Global Healthcare Management de l’IESE i membre del Consell de Direcció de l’IESE

DIÀLEG 5: Igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres
30 octubre 2024 (POSPOSADA A 29 DE GENER DE 2025 A CAUSA DE LA DANA)
Milagros Paniagua
Matemàtica i Economista, assessora en matèria de desigualtat i pobresa al servei d’estudis de l’AEAT
Libertad González
Catedràtica d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i professora investigadora de Barcelona School of Economics
Lloc:
Seu de CaixaBank a València
c/ Pintor Sorolla, nº 8
46002 València
Assistència presencial i retransmissió en streaming
ORGANIZADORS


En col.laboració amb:

Aquesta activitat rep el suport de la Generalitat Valenciana, Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública, en el marc del conveni de col·laboració per a la promoció i consolidació de les activitats de recerca econòmica bàsica i aplicada de l’Ivie.