AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

La lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa

3r Diàleg a CaixaForum Barcelona - Dilluns 24 d'octubre de 2016

Compartir

Data 24/10/2016

Hora 19:00

Organitza
Organiza: Fundació Ernest Lluch
Con la colaboración de: Fundació "la Caixa"

Lloc
Auditorio CaixaForum Barcelona
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8 (Barcelona)

Descarrega

Organitza

Diàleg 3: La lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa

Dilluns 24 octubre 2016 – 19h. CaixaForum Barcelona



Dialoguen:

  • Farhad Khosrokhavar. Director d’Estudis a L’École des Hautes Études en Sciences Sociales. Director del Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques (CADIS, EHESS-CNRS), 2015-2016.
  • Rafael Poch. Corresponsal de La Vanguardia a Paris. Excorresponsal a Berlín, Xina, Europa de l’Est i Rússia.






Sinopsi: Europa, de manera cíclica, ha viscut moments i expressions de radicalitat i violència sovint lligades a la crisi en la generació d’identitats personals i col·lectives compartides i percebudes com a honorables per tots els qui les conformen. L’actual violència i amenaça gihadista, l’evolució dels diferents tipus de gihadisme a Europa i la comprensió i sociologia del fenomen, serà tractada en aquest context per un dels majors coneixedors del tema, i es posarà en relació al creixement d’altres tipus de violència, especialment d’origen feixista lligada a l’ultranacionalisme europeu, per tal d’explorar també si hi ha elements en comú o que es retroalimenten en aquests fenòmens.





Participen en aquest Diàleg:



Farhad Khosrokhavar. Director d’Estudis a L’École des Hautes Études en Sciences Sociales. Director del Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques (CADIS, EHESS-CNRS), 2015-2016.



Director d’estudis a l’EHESS i des del mes de maig de 2015 fins a l’agost de 2016, és Director del Centre d’Anàlisi i d’Intervenció Sociològics (CADIS, EHESS-CNRS) on desenvolupa la seva activitat científica. La seva recerca se centra en la sociologia de l’Iran contemporani, en les qüestions socials i antropològiques de l’Islam a França, així com també sobre la filosofia de les ciències socials. D’entre les nombroses publicacions com aoutor o coautor en destaquen les més recents: (amb David Bénichou i Philippe Migaux), Le jihadisme. Le comprendre pour mieux le combattre, Paris, Plon, 2015; Radicalisation, Paris, Editions de la Maison des Sciences de l’Homme, 2014; (amb Houchang E. Chehabi i Clément Therme, éds.), Iran and the Challenges of the Twenty-First Century, Costa Meza, Mazda Publishers, 2013; The New Arab Revolutions that Shook the World, Boulder, London, Paradigm Publishers, 2012; Jihadist Ideology: The Anthropological Perspective, The Centre for Studies in Islamism and Radicalization (CIR), Aarhus C, Scandinavian Book A/S, 2011.





Rafael Poch de Feliu
. Corresponsal de La Vanguardia a Paris. Excorresponsal a Berlín, Xina, Europa de l’Est i Rússia.



(Barcelona, 1956). Ha estat 25 anys corresponsal a Europa de l’Est (1983-1987), a la URSS / Rússia (14 anys) i a la Xina (6 anys). Va cobrir les guerres nacionals de l’URSS al Caucas i Àsia Central, així com la "guerra dels trenta anys" de l’Afganistan, tant en la seva fase soviètica com occidental. Entre 2008 i 2014 va ser corresponsal a Berlín. Actual corresponsal a París. Sempre amb el diari "La Vanguardia". Abans va estudiar Història Contemporània a Barcelona i Berlín Oest, va ser corresponsal a Espanya del diari alemany "Die Tageszeitung", col·laborador de l’edició espanyola de "Le Monde Diplomatique" i redactor de l’agència alemanya de premsa DPA a Hamburg. Ha escrit tres llibres sobre Rússia. Un d’ells (La gran transición. Rusia 1985-2002. Ed Critica) té edicions russa, xinesa i brasilera. També un llibre sobre la Xina titulat La Actualidad de China. Un mundo en crisis, una sociedad en gestación (Ed Crítica). El seu últim llibre (2013) es diu La quinta Alemania. Un modelo hacia el fracaso europeo. (Ed. Icaria).



Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:



Diàleg 4 – Dilluns 7 novembre 2016 – 19:00

L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta



• Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre els Derives Sectaires Liées à l’Islam (CPDSI)

• Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi. Mossos d’Esquadra



Diàleg 5 – Dilluns 14 novembre 2016 – 19:00

La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme



• Alfredo Pérez Rubalcaba – Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993)

• Francisco Fonseca – Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea