AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Les democràcies liberals inacabades

Quin és el proper pas?

Compartir

Data 30/10/2019

Hora 18:30

Organitza
 

Lloc
 

Descarrega

Organitza

Dialoguen:

  • Miguel Poiares Maduro – Director de la School of Transnational Governance a l’European University Institute de Florència
  • Daniel Innerarity – Catedràtic de Filosofia Política a la Universidad del País Vasco/EHU. Investigador a la Fundación Ikerbasque de Ciencias


Sinopsi

En els últims anys hem trobat a les llibreries diferents obituaris exposant la fi de la democràcia liberal: Levitsky i Ziblatt, Runciman, Rosenavallon, Mounk, etc.En el paradigma del segle XXI, molts han reprès la idea la democràcia com a mal menor, en el qual es reconeix que lluny de la perfecció, encarna el règim amb més possibilitats d’aconseguir el propòsit secular d’igualtat, i com el remei més efectiu contra els experiments polítics que han derivat en tragèdies per a la humanitat. L’únic sistema polític que ha competit eficaçment contra els totalitarismes descrits per Hannah Arendt, les dictadures als països en via de desenvolupament, els autoritarismes competitius o els règims híbrids per citar-ne alguns.

Fins ara la democràcia ha donat una adequada i efectiva resposta a molts d’aquests mals, al seu dia també venuts com a remeis. Però ¿fins quan la democràcia podrà mantenir-se com la millor de les imperfeccions? Quines amenaces té i de quina índole? Cal esforçar-se per defensar el que s’ha aconseguit o hem d’atrevir a pensar quina cara tindrà el sistema que ens ha de regir en el futur immediat? Quines característiques i imperfeccions anticipem en el nou context global, de canvi ecològic i tecnologies de dades i informació? ¿Com sobreviuran les democràcies liberals?

Biografies

Miguel Poiares Maduro

(Coimbra, Portugal. 1967). Llicenciat en Dret per la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, doctorat amb distinció per l’Institut Universitari Europeu de Florència i advocat al Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. Professor de dret i director del Programa de governança global de l’Institut Universitari Europeu de Florència (2009-13) i Co-Director de l’Academy of International Trade Law a Macao, així com professor visitant a Yale Law School, the College of Europe, a la Universidade Católica i a la Universidade Nova a Portugal, a la London School of Economics, al Centro de Estudios Constitucionales (Madrid) I a la University of Chicago Law School. Membre del partit de centre-dreta PSD
va ser nomenat Viceministre i Ministre de Desenvolupament Regional en el XIX govern Constitucional de Portugal (2013-15). Ha format part del Consell Europeu d’Afers exteriors, del Consell Europeu del Fòrum Econòmic Mundial, i membre del grup d’alt nivell de la Comissió europea sobre pluralitat i llibertat de premsa i Chairman del Governance and Review Committee de la FIFA (2016 – 2017). Té el guardó de l’Ordre de Santiago de la Espada per a mèrits literaris científics i artístics (2006) i el premi Gulbenkian per a la ciència (2010). Entre els diversos llibres que ha publicat es troben la ‘Constitució plural – Constitucionalisme i Unió Europea’ i ‘Cròniques d’ un peix fora de l ‘aigua’, aquesta última basada en les cròniques publicades al Diário de Notícias el 2005.

Daniel Innerarity

(Bilbao, 1959). Catedràtic de Filosofia política i social, investigador “Ikerbasque” a la Universitat del País Basc i director del seu Institut de Governança. Professor convidat a l’Institut Europeu de Florència. Ha estat professor convidat en diferents universitats europees, com la Universitat de Munic, la Universitat de la Sorbona, la London School of Economics i la Universitat de Georgetown on va ser titular de la càtedra Davis. Ha rebut, entre d’altres, el Premi Nacional d’Assaig i el Premi Príncep de Viana de la Cultura. És un col·laborador habitual d’opinió a El País i El Correo / Diario Vasco. Entre els seus últims llibres destaquen: Un món de tots i de ningú. Pirates, riscos i xarxes en el nou desordre global (Paidós, 2013), La política en temps d’indignació (Galàxia Gutenberg, 2015); La democràcia a Europa (Galàxia Gutenberg, 2017) Recentment ha escrit Política per a perplexos (Galàxia Gutenberg, 2018).

Properes sessions del cicle de diàlegs 2019:

Diàleg 7 dijous 7 novembre del 2019
La fi de la confiança en les institucions
Representació i polarització política

  • Ignacio Sánchez Cuenca – Director de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials i professor de Ciència Política a la Universidad Carlos III de Madrid.
  • Robert Fishman – Professor Conex-Marie Curie de Ciència Política i de Sociologia a la Universidad Carlos III de Madrid


Diàleg 8 dijous 14 novembre del 2019

Rob-ètica
Nous consensos en la relació humà-robot

  • Carme Torras – Professora d’Investigació del CSIC i cap de Recerca del Grup de Percepció i Manipulació del Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de Barcelona.
  • Eduard Fosch – Investigador a l’eLaw- Center for Law and Digital Technologies – Leiden University (Holanda). Colíder del Grup de Treball sobre Ethical, Legal and Societal Aspects for Wearable Robots at the European COST Action.