AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta

4t Diàleg a CaixaForum Barcelona - Dilluns 7 de novembre de 2016

Compartir

Data 07/11/2016

Hora 19:00

Organitza
Organiza: Fundació Ernest Lluch
Con la colaboración de: Obra Social "la Caixa"

Lloc
Auditorio CaixaForum Barcelona
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8 (Barcelona)

Descarrega

Organitza

Diàleg 4: L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta
Dilluns 7 novembre 2016 – 19h. CaixaForum Barcelona

Dialoguen:

  • Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre les Derives Sectaires liées à l’Islam (CPDSI)
  • Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi dels Mossos d’Esquadra

Sinopsi: La detecció, control i actuació sobre individus radicalitzats és un dels elements claus per a la seguretat de la població però és també un repte per conèixer més acuradament com som i per entendre els diferents entorns que ens conformen. La manera d’actuar i les reflexions sobre com dur a terme processos de desradicalització, o projectes i polítiques per a la prevenció de radicalització de determinats individus, serà objecte d’un diàleg amb experts que prendran diferents realitats de partida, la francesa i la catalana, d’especial interès per contrastar estratègies i experiències d’origen diferent però cada vegada amb més punts de contacte.


Participen en aquest Diàleg:

Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre els derives sectaires liées à l’islam (CPDSI)

Doctora en Antropologia per la Universitat de París VIII, la seva tesis doctoral sobre "La importància de l’experiència en la trajectòria dels ciutadans musulmans nascuts a França sensibles al discurs de l’Islam polític" està estretament lligada a la seva trajectòria acadèmica i professional. De mare francesa i de pare algerià, Bouzar va ser educadora social en un centre de protecció judicial per a joves, impulsora de projectes d’inserció i assessora en el suport a la gestió de la diversitat religiosa a les empreses i institucions abans d’esdevenir especialista en l’estudi, anàlisi i seguiment del discurs fonamentalista, del radicalisme religiós i dels mecanismes dels processos sectaris de manipulació psicològica. Amb anys d’experiència sobre el terreny, actualment dirigeix el Centre de prevenció contra les derivades sectàries vinculades a l’Islam que ella mateixa va fundar l’any 2014 i també desenvolupa part de la seva tasca en el gabinet Bouzar Expertises. La importància de la seva feina li ha comportat rebre nombroses distincions i ocupar diversos càrrecs com el d’haver format part del Bureau du Conseil Français du Culte Musulman (2003-­?2005) i més recentment, de l’Observatoire National de la Laïcité (2014-2016). En ambdós casos va dimitir per les interferències polítiques a la seva tasca d’assessorament i treball coordinat amb diferents agents implicats en els processos de desradicalització, sobretot en joves. Autora de diversos treballs, articles i publicacions, les seves darreres obres són: Comment sortir de l’emprise "djihadiste"? (2015); La vie après Daesh (2015). Ils ont cherché le paradis, ils ont trouvé l’enfer, (2014).

Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi dels Mossos d’Esquadra.

Inspector de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, va ingressar en el cos l’any 1992. En l’actualitat és cap de l’Àrea Central d’Anàlisi de la Comissaria General d’Informació i els seus principals àmbits de treball inclouen els grups criminals amb finalitat no econòmica i les manifestacions de violència per part de grups organitzats de tall extremista i terrorisme. Amb anterioritat, va ser membre del Gabinet de Seguretat de la Secretaria de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i cap de l’Àrea Central d’Anàlisi Estratègica, abordant les temàtiques de convivència, cohesió social, violència juvenil, grups totalitaris, i influència dels fenòmens migratoris. Actualment desenvolupa activitat docent en formació en Anàlisi d’intel·ligència i Serveis d’Informació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i col·labora amb diverses universitats com a profesor en màsters sobre Direcció Estratègica de Seguretat i Policia; Psicologia Forense i Criminal, i d’Infoanàlisi i Ciències Forenses. També ha participat com a ponent, en diverses trobades internacionals de la xarxa Eurogang d’intercanvi d’experiències i coneixement sobre els cossos policials de diferents països, entre ells: el Regne Unit, Suècia, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Estats Units, El Salvador i República Dominicana.


Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:

Diàleg 5 – Dilluns 14 novembre 2016 – 19:00
La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme

  • Alfredo Pérez Rubalcaba – Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993)
  • Francisco Fonseca – Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea