L’objectiu del cicle és el d’aproximar l’economia a la ciutadania i fer-ho a través del diàleg, entès com a eina metodològica a través de la qual dues persones amb opinions expertes en economia però oposades o complementàries troben amb l’escolta atenta i la comprensió dels arguments de l’altre un espai d’entesa.
Diàleg 2. Noves formes de l’Estat del Benestar: sobre Renda Bàsica
Sinopsi: La Renda Bàsica es pot definir com un ingrés pagat per l’Estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat, fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre. O dit d’altra manera, independentment de quines puguin ser les altres fonts de renda que pugui tenir, i sense importar amb qui convisqui. Aquest és el plantejament de la renda bàsica– no exempt de controvèrsia-, que des de fa anys plana com a possible solució a problemàtiques estructurals, i que compta amb una iniciativa ciutadana europea per aconseguir una renda bàsica garantida per a tota la població, sense condicions ni test d’ingressos. D’altra banda la renda bàsica també vol superar tots els subsidis condicionats que existeixen. Això, a part d’eliminar costos administratius, de control i de temps, també podria suposar una racionalització i ordenació de les diverses prestacions, pensions i rendes que actualment funcionen (amb quanties per sota del llindar de la pobresa) i que constitueixen sovint un veritable laberint burocràtic i incompatible en la majoria de casos amb d’altres fonts d’ingressos provinents del treball assalariat.
La qüestió de la Renda Bàsica, ofereix tanmateix un debat que mereix fer-se amb seriositat. D’una banda perquè cal ponderar si un sistema redistributiu com aquest apaivagaria les problemàtiques estructurals generadores de pobresa i desigualtat. D‘altra banda perquè la dotació econòmica per finançar tal propòsit podria comportar el desmantellament del que queda de l’estat del benestar.
Dialoguistes:
- Lluís Torrens. Gerent del Public-Private Sector Research Centre del IESE.
- Daniel Raventós. Doctor en Ciències Econòmiques, professor titular de Sociologia a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB
Proper Diàleg sobre Economia:
Diàleg 3: L’economia en un món desigual (en record d’Ernest Lluch en els 15 anys de la seva mort)
Data: divendres 20 de novembre de 2015
Hora: 19h
Lloc: Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. C/ Sta Eulàlia 66-80. 08340 Vilassar de Mar
Dialoguistes:
- Josep Maria Bricall. Catedràtic d’Economia i exrector de la UB
- Antoni Castells. Catedràtic d’Hisenda Pública UB i Conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya de 2003 a 2010