AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Opcions estratègiques per al Sistema Nacional de Salud

 Primer diàleg dels I Diàlegs Anuals sobre Polítiques de Sanitat i bon Govern - FUNCAS - Madrid

Compartir

Data 06/02/2019

Hora 17:30

Organitza
 FUNCAS i Fundació Ernest Lluch

Lloc
 Seu de FUNCAS/CECABANK. Calle Caballero de Gracia 28, 28013 Madrid. Metro Sevilla.

Descarrega

Organitza
Objectiu dels diàlegs
Mantenir un diàleg entre dues persones que pels seus coneixements i experiència en el sector de la salut poden aportar idees, opinions i judicis útils per orientar la definició de polítiques i reformes que millorin el sistema sanitari i altres àmbits crítics per a la salut dels espanyols. El diàleg serveix de base per a una discussió amb els assistents. L’audiència és oberta tot i que es convoca especialment a responsables del sector, professionals sanitaris, acadèmics, associacions d’usuaris i estudiants universitaris.

Format
El diàleg no té moderador i els dialoguistes tracten els diferents temes de forma auto-gestionada, a partir d’un guió previ treballat amb anterioritat amb ajuda de responsables de les dues fundacions organitzadores. Durant 50 minuts – 1 hora i després es dóna pas a les preguntes del públic. Es recolliran per l’organització de forma escrita i es farà una selecció per sintetitzar. Des del faristol es traslladaran les preguntes als dialoguistes perquè responguin en un torn de contestació conjunt

 

1 Diàleg:   “Opciones estratégicas para el Sistema nacional de Salud”.
Dimecres 6 de febrer de 2019 ales 18h.

  • Rafael Bengoa, metge, Director de SI-Health, Conseller de Sanitat del Govern basc 2009-2012.
  • Julián G. V., economista i Ministre de Sanitat 1986-1991..

Dins d’un marc generalment acceptat al nostre país de Sistema Nacional de Salut universal i amb finançament públic a càrrec del fons general d’impostos, es tracta de dirigir la mirada cap als problemes i solucions que afecten a l’estructura mateixa del sistema, que tenen una dimensió de llarg termini i que requereixen polítiques estables i preferentment consensuades entre partits polítics i altres organitzacions socials. Encara que el finançament sempre és una qüestió essencial, sembla que hi ha altres problemes que exigeixen decisions i reformes, com la planificació, l’atenció a la cronicitat i la integració i reestructuració de serveis, les condicions i estils de vida no saludables (tabaquisme, alcoholisme i altres addiccions, obesitat, sedentarisme), la integració europea, el lideratge del Govern central i la cooperació amb i entre les comunitats autònomes, el govern i la gestió clínica, el règim del personal, el protagonisme dels pacients, la transparència i rendició de comptes, la qualitat i seguretat de les intervencions, la incorporació de noves tecnologies i inversions amb criteris d’eficiència, l’aprofitament i generalització de la digitalització i les tecnologies de la informació o la relació entre sector públic i privat. En alguns d’aquests temes es centrarà aquesta sessió de diàleg. 

Programa

18:00 Benvinguda i introducció per Joan Majó, President de la Fundació Ernest Lluch i Félix Lobo, Professor emèrit de la UC3M (Departament d’Economia) i coordinador d’Economia i Polítiques de Salut de FUNCAS.

18:10 Presentació dels ponents

18:15 Diàleg entre els ponents

19:15 Debat general

20:00
Fi de l’acte

Apunts Biogràfics

Rafael Bengoa
Doctor en Medicina por la Universidad del País Vasco, Máster en gestión de sistemas de salud y Máster en salud comunitaria y gestión por la Universidad de Londres, Senior Fellow de la Business School de la Universidad de Manchester y Diploma de gestión hospitalaria de Deusto.
Trabajó en dos ocasiones para la Organización Mundial de la Salud donde fue director de Sistemas de Salud 1998-2006. Director de Planificación y Ordenación en Salud (1991-1995) y Consejero de Sanidad y Consumo (2009 – 2012) del Gobierno Vasco. Actualmente codirige el Instituto de Salud y Estrategia (SI-Health).

Ha sido director de Deusto Business School Health, profesor colaborador en ESADE, Universidad Ramón Llull en Barcelona y Madrid, Universidad McGill (Canadá), director del Observatorio Kroniker y desde 2013 Senior Fellow de la Universidad de Harvard.

Co-autor del "Informe Abril (1991) y director del Informe "Sanidad: La Reforma Posible". ESADE (1997). Asesoró a la administración americana en la reforma Obamacare, al PSOE en el programa electoral 2015 en el área de sanidad y actualmente asesora al Programa Horizonte 2020 de la Unión Europea. Recientemente ha presidido el comité de expertos para la reforma de la sanidad y los servicios sociales de Irlanda del Norte.

Julián García-Vargas

Licenciado en Ciencias Económicas por la Universidad Complutense de Madrid en 1968. Analista de inversiones en AGECO, Sociedad de Bolsa, ingresó por oposición en el Cuerpo Superior de Administradores Civiles del Estado y más tarde en el de Inspectores de Finanzas del Estado. Subdirector de Política Financiera del Ministerio de Economía y Hacienda, Subdelegado de Hacienda en Madrid. Presidente del Instituto de Crédito Oficial 1982-1986. Ministro de Sanidad y Consumo 1986 -1991. Ministro de Defensa 1991 – 1995. Enviado Especial de la Unión Europea en Mostar(Bosnia) para implementar los Acuerdos de Paz de Dayton 1995 – 1996. Ha desarrollado actividades empresariales privadas como consultor y como consejero y asesor de diversas empresas y ha sido presidente de AESMIDE (asociación de empresas contratistas con las Administraciones Públicas). Patrono de diversas fundaciones. Ha sido miembro del Consejo Asesor del Ministerio de Sanidad.