Argumentari:
L’economia de l’esport s’interessa per grans temes als quals presta atenció de manera continuada i que desperten no només interès entre els investigadors, sinó entre els professionals. De fet la teoria econòmica és un instrument molt útil per gestionar l’esport, ja sigui per als organitzadors de competicions, per navegar pels despatxos o en el mateix terreny de joc. Les finances, l’economia experimental, l’economia de l’comportament, i la neuroeconomia acumulen idees que poden ajudar a millorar el món de l’esport. Sembla menys evident la relació inversa, però també existeix. Moltes conductes observades en la gestió i pràctica esportiva poden generar un coneixement que ens ajuda a entendre principis econòmics universals. Per aquesta raó, en l’esport s’inspiren en ocasions diferents especialitats de l’economia, des de la teoria de Jocs, a la teoria dels mercats eficients en els mercats financers, l’impacte de les forces socials com a determinants de la conducta, la cara oculta dels incentius a les organitzacions, l’estudi de fins a quin punt la por és racional, el paper dels incentius a la superació d’emocions negatives o la determinació de la discriminació en mercats competitius.
El més important en aquesta relació entre economia i esport és que en els dos casos sobresurt la perspectiva estratègica, és a dir, la presència a les situacions considerades d’interaccions entre els actors (esportistes, equips, empreses, inversors, agents socials). Tots ells s’influeixen mútuament, de vegades competint i altres cooperant. El diàleg permetrà posar sobre la taula exemples concrets que ens expliquin com en ocasions en l’esport hi ha simbiosi que permeten que dues puguin vèncer i ajudar-se mútuament, per exemple, dins d’un equip, i també com en molts casos l’èxit no depèn només de el que uns fan sinó d’amb qui competeixen.
DIÁLOGO 5: Pensar estratégicamente: ¿Cómo se ayudan mutuamente deporte y economía?
26 octubre 2020 | 18:30 – 20:00h
- Ignacio Palacios Huerta. Catedrático de Economía, Estrategia y Gestión en la London School of Economics del Reino Unido y senior fellow de la Fundación Ikerbasque (UPV/EHU)
- Jaume García. Catedrático de Economía Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra
*Entrada gratuita amb Inscripció prèvia obligatòria: aquí
**Mesures COVID-19: Aquest cicle es durà a terme garantint les condicions de seguretat sanitària, tan per als assistents como per als ponents. Els diàlegs seran presencials amb aforament limitat i/o es retransmetran per streaming.
*** Consulta el programa del cicle, aquí