AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Presentació de la biografia d’Ernest Lluch i Martín a Vilassar de Mar

Acte de presentació del llibre 'Ernest Lluch, biografia d'un intel·lectual agitador'

Compartir

Data 14/12/2018

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Col·laboren: l’Ajuntament de Vilassar de Mar, la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, l’Associació Bric Barca, l’Aula Extensió Universitària de Vilassar de Mar i a llibreria Índex.

Lloc
 Sala d'actes Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar
C/Santa Eulàlia 66-80. Vilassar de Mar

Descarrega

Organitza

El proper divendres 14 de desembre del 2018 tindrà lloc l’acte de presentació de la biografia ‘Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador’ amb la participació del seu autor, Joan Esculies i del periodista Josep Cuní.

L’acte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, l’Associació Bric Barca, l’Aula Extensió Universitària de Vilassar de Mar i a llibreria Índex.

* El llibre ha merescut el guardó del Premi Gaziel d’enguany. A continuació enllacem la notícia que vam publicar al respecte, aixi com la informàció bàsica del llibre i de seu autor:

Una biografia necessària sobre un intel·lectual agitador

La biografia recorre tota la vida d’Ernest Lluch i es deté en cadascun dels territoris que el caracteritzaren, en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya contemporània, des de l’antifranquisme i la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986.

La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (recerca d’arxiu i un destacat nombre d’entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant d’Ernest Lluch. Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d’altres interessos polítics, com el propòsit d’intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l’any
2000.

El llibre i l’autor

L’obra guanyadora es publicarà en català a principis de novembre i en castellà el primer trimestre del 2019. L’entrega del guardó està prevista per al proper mes de novembre en un acte que tindrà lloc a la Fundació RBA.

Joan Esculies Serrat

(Manresa, 1976). És llicenciat en Biologia i en Periodisme. Màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de
Londres i doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra.

Esculies és un dels especialistes més importants en les figures dels presidents Josep Tarradellas i Francesc Macià. A més de publicar estudis sobre aquests presidents, ha publicat diverses biografies entre les quals destaca Josep Andreu i Abelló. Els clarobscurs del catalanisme (2015). Ha escrit assaigs històrics que ajuden a comprendre millor el moment polític present com Evitar l’error de Companys. Tarradellas i la lliçó dels fets d’octubre (2014) i A la recerca de Prat de la Riba (2017). El seu darrer llibre, aparegut enguany i signat juntament amb l’historiador David Martínez Fiol, és 1917. El año en que España pudo cambiar. L’any 2005 va guanyar el premi més rellevant de contes de la literatura catalana, el Mercè Rodoreda, amb Tràilers. I l’any 2009 va publicar Contes bàrbars. Va rebre també el premi Ciutat d’Elx de novel·la el 2002 per L’ocell de la pluja. És col·laborador habitual dels diaris El País i Ara. Exerceix de professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya.