AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Radicalismes: societats amenaçades?

 Cicle de Diàlegs 2016

Compartir

Data 10/10/2016

Hora 19:00

Organitza
Organitza:Fundació Ernest Lluch
Amb la col·laboració de: Fundació "la Caixa"

Lloc
 CaixaForum Barcelona

Descarrega

Organitza

Després de cinc edicions l’objectiu es manté intacte: fer que dues persones puguin dialogar en públic seguint l’esperit de fons que no és el d’arribar a consensos bàsics conjunturals, fluctuants en funció de l’evolució del país, sinó el de concebre el diàleg com a estímul i com atreviment pel que suposa d’instrument intel·ligent per a la resolució de conflictes, discrepàncies o desencontres atàvics. El diàleg com a essència de la democràcia pura, de la pulsió no bel·ligerant de l’home.

Presentació del Cicle de Diàlegs 2016


Radicalismes: societats amenaçades?

El fet que els ciutadans europeus comptin amb estats de dret consolidats, garanties democràtiques i respecte als drets humans ha fet d’Europa un far de la democràcia al món. Tanmateix, de manera cíclica, el vell continent ha viscut moments i expressions de radicalitat i violència, com els que hem observat també en aquests primers anys del segle XXI. Observem avui moviments de rebuig, ràbia i por davant de fenòmens globals lligats a canvis geoestratègics, a conflictes bèl·lics o a una situació política, social i econòmica derivada de les deficiències estructurals i conjunturals del sistema econòmic i social en el que ens trobem. Aquests fenòmens han tensionat les classes mitjanes d’un continent que ha vist com s’aprima la societat del benestar, com trontollen els pilars del tradicional sistema de partits polítics, i com es debiliten els valors fundacionals de la Unió Europea, fins al punt que en determinats col·lectius ha proliferat una creixent desafecció en la construcció de futurs compartits inclusius.

Les societats civils dels diferents països que conformen la UE i Europa en el seu conjunt, han alçat la veu davant la percepció real d’estancament en la resolució dels principals problemes que els angoixen. Però l’expressió d’aquesta alerta ha estat acompanyada en ocasions de radicalitzacions, violència i formes de terrorisme que ens plantegen dilemes i reptes seriosos. D’una banda trobem que la frustració, la resignació o la por poden acabar deteriorant molt els estàndards acceptables de qualitat de la democràcia, i de l’altra observem com el món global genera unes amenaces també globals que han comportat una major pressió i control sobre el ciutadà, que escolta discursos que tendeixen a replantejar la noció de llibertat per viure en entorns més segurs. El replegament nacional i grupal, i les dinàmiques d’exclusió de l’altre vist com la causa de les pròpies dificultats pren força davant la debilitat dels mecanismes de deliberació democràtica i les polítiques inclusives. Establir ponts i diàleg i prendre en consideració les raons de l’altre per comprendre’ns hauria de permetre un coneixement que fes reconsiderar algunes d’aquestes posicions. En aquest context, els extremismes religiosos, els populismes, o les realitats neofeixistes ens posen en tensió i a la vegada són el mirall de reflexions que pensàvem sabudes i que cal que tornem a plantejar des de perspectives diferents.

A les pors, a les indignacions i a les còleres sovint els manca reflexió. Per a respondre-hi, cal trobar arguments i contrastar-los. Per aquest motiu enguany ens proposem fer-ho a partir del diàleg intel·lectuals, acadèmics i tècnics en l’anàlisi i gestió de crisis que ens donaran eines d’anàlisi que ens permetin enfortir el pensament crític i aconseguir allò que Ernest Lluch demanava: dotar-nos de saber per atrevir-nos a pensar per nosaltres mateixos.

Programa (PDF)

Cicle Diàlegs 2016 – Barcelona

Diàleg 1 – Dilluns 10 octubre 2016 – 19:00
Els ciutadans davant les amenaces globals en democràcia

  • Daniel Innerarity – Catedràtic de filosofia política de la Universitat del País Basc i professor visitant a la Universitat de Georgetown.
  • Jesús Núñez Villaverde – Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH). Economista i militar (reserva) 

Diàleg 2 – Dilluns 17 octubre 2016 – 19:00
Els radicalismes polítics i populismes a Europa

  • Iñigo Errejón – Doctor en Ciències Polítiques. Diputat i Secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podemos.
  •  Ignacio Sánchez-Cuenca – Director d’Investigació de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials (IC3JM). Professor titular de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid. 

Diàleg 3– dilluns 24 octubre 2016 – 19:00
La lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa

  • Farhad Khosrokhavar. Director d’Estudis a L’École des Hautes Études en Sciences Sociales. Director del Centre d’Analyse et d’Intervention Sociologiques (CADIS, EHESS-CNRS), 2015-2016.
  • Rafael Poch – Corresponsal de la Vanguardia a Paris. Excorresponsal a Berlín, Europa de l’Est i Rússia.

Diàleg 4 – Dilluns 7 novembre 2016 – 19:00
L’experiència en la detecció, control i actuació davant el terrorisme i en els processos de radicalització violenta

  • Dounia Bouzar – Antropòloga. Directora general del Centre de Prévention contre els Derives Sectaires Liées à l’Islam (CPDSI) 
  •  Lluís Paradell – Inspector. Cap de l’Àrea Central d’Anàlisi. Mossos d’Esquadra

Diàleg 5 – Dilluns 14 novembre 2016 – 19:00
La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme

  • Alfredo Pérez Rubalcaba – Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993)
  • Francisco Fonseca, Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea

Cicle Diàlegs 2016 – Saragossa

Diàleg 1 – Dijous 20 octubre 2016 – 19:00
Els radicalismes polítics a Europa

  • Daniel Innerarity – Catedràtic de Filosofia Política de la Universitat del País Basc i professor visitant a la Universitat de Georgetown.
  • Iñigo Errejón – Doctor en Ciències Polítiques. Diputat i Secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podemos 

Diàleg 2 – Dimarts 25 octubre 2016 – 19:00
Claus per a la lluita contra la radicalització violenta i el terrorisme

  • Carola García-Calvo -Investigadora del programa de terrorismo global del Real Instituto Elcano. Profesora asociada de la Universidad Pontificia Comillas
  • Dolores Delgado – Fiscal coordinadora contra el terrorisme gihadista a l’Audiència Nacional. Fiscal coordinadora de terrorisme internacional des de 2007. 

Diàleg 3 – Dijous 3 novembre 2016 – 19:00
La resposta i la gestió político-institucional als radicalismes i el terrorisme

  • Alfredo Pérez Rubalcaba –  Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011). Ministre de la Presidència (1993-1996) Ministre d’Educació i Ciència (1992-1993).
  • Francisco Fonseca – Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea