AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

VI Diàlegs Ernest Lluch d’Economia i Futbol

Models de Club: Com l'estructura de propietat condiciona la governança econòmica i social

Compartir

Data 17/09/2018

Hora 17:00

Organitza

FC Barcelona i Fundació Ernest Lluch

Lloc
Auditori 1899 - FC Barcelona. Accés 14.

Descarrega

Organitza
Models de Club: Com l’estructura de propietat condiciona la governança econòmica i social

Argumentari

Els models de governança dels clubs venen condicionats per múltiples elements que acaben concretant una manera determinada de gestionar-los. La titularitat o propietat dels clubs és un d’aquests elements centrals a l’hora de tenir en compte la discrecionalitat a l’hora de prendre decisions, determinar les funcions objectiu adequades dels clubs, com capitalitzar el club, com afrontar riscs, i com posicionar-se com a marca al mercat d’acord amb les directrius dels socis o accionistes seguides pels executius del club.
La necessitat i voluntat de la UE i els grans estaments futbolístics d’harmonitzar marcs regulatoris tant mercantils com econòmics està també íntimament relacionat amb la idiosincràsia dels diferents clubs europeus, rics en diversitat de models i orígens. En són exemples el major control econòmic que hi ha darrere del fair play financer de la UEFA i la FIFA, però també les decisions de la UE pel que fa a la necessitat de que en el seu interior regeixi la competència justa, tal i com ja ha advertit Brussel.les en diverses ocasions.

Quin impacte té l’arribada als clubs de grans capitals lligats a estats, fortunes privades o fons d’inversió i l’aparició de noves lligues i competència globals (com la lliga xinesa) en entorns consolidats però vulnerables com els clubs de socis o lligues que limiten l’entrada de capital estranger als seus clubs (Bundesliga)? Com cal conjugar la llibertat de mercat, la competència en la recerca de talent, amb la singularitat en la propietat dels clubs i les seves múltiples opcions existents de governança? Com intervenen aquests elements en un món divers on hi ha clàusules per jugadors en determinades lligues i inexistents en d’altres, i en un mercat de talent limitat amb lligues on el balanç competitiu hauria de ser cada vegada més ajustat, i on el mix per generar ingressos mirarà també la singularitat que aporten els diferents actors en el mercat? En definitiva, com la governança dels clubs i els seus condicionants es mouen en el nou futbol global?

Programa

En preparació