AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Webinar: La Obesitat infantil, nutrició i activitat física en temps de pandèmia

 Diàlegs de Vilassar de Mar  2020

Compartir

Data 16/06/2020

Hora 18:00

Organitza
 FUNCAS i Fundació Ernest Lluch

Lloc
 Pàgines web de FUNCAS i Fundació Ernest Lluch

Descarrega

Organitza
Dialoguen
  • Javier Aranceta Bartrina. Professor de Nutrició Comunitària, Departament de Ciències de l’Alimentació i Fisiologia de la Universidad de Navarra. President del comitè científic de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria
  • Gregorio Varela Moreiras. Catedràtic de Nutrició i Bromatologia. Director del Departament de Ciències Farmacèutiques i de la Salut, Facultat de Farmàcia (Universidad CEU San Pablo). President de la Fundación Española de la Nutrición (FEN).

Participa del webinari: 
Programa (en PDF, aquí

18:00h  Obertura Institucional

  • Félix Lobo, Director d’Economia i polítiques de Salut de Funcas. Catedràtic emèrit d’Economia de la Universidad Carlos III de Madrid
  • Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch

18:30h  DIÀLEG

  • Javier Aranceta Bartrina. Professor de Nutrició Comunitària, Departament de Ciències de l’Alimentació i Fisiologia de la Universidad de Navarra. President del comitè científic de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria
  • Gregorio Varela Moreiras. Catedràtic de Nutrició i Bromatologia. Director del Departament de Ciències Farmacèutiques i de la Salut, Facultat de Farmàcia (Universidad CEU San Pablo). President de la Fundación Española de la Nutrición (FEN).

19:20h. Debat i Preguntes

19.55h.  Cloenda Institucional del Webinar


Argumentari

En aquesta sessió virtual en format webinar es debatrà sobre "Obesitat infantil, nutrició i activitat física en temps de pandèmia". Al nostre país el percentatge de persones obeses en els últims trenta anys s’ha multiplicat per 2,3 i la prevalença de l’obesitat infantil supera el 10% (dades ENS) i és de les més altes d’Europa. Aquesta situació compromet el benestar de les persones afectades, que pateixen major morbiditat, tenen una esperança de vida menor i una qualitat de vida inferior. L’obesitat i el sobrepès dels nens és especialment preocupant ja que pot comprometre la seva salut i benestar al llarg de la seva vida. L’obesitat també té conseqüències per al conjunt de la societat, ja que els obesos requereixen la utilització de recursos sanitaris amb més freqüència i més intensitat. Reduir sobrepès i obesitat disminuiria la càrrega de malaltia i mortalitat i alliberaria recursos de el Sistema Nacional de Salut i milloraria la productivitat.

L’obesitat depèn no només de la nutrició sinó també de l’exercici i l’activitat física. A causa de el progrés tècnic i de el canvi de les condicions socioeconòmiques, ha disminuït el preu relatiu dels aliments i les calories consumides per menys activitat física a la feina, a la llar i en el transport s’han reduït extraordinàriament.

La pandèmia de coronavirus SARS-CoV2 ha fet aquests problemes més apressants. Les quarantenes en el propi domicili alteren el proveïment i els hàbits alimentaris i restringeixen l’activitat física. A més, la depressió econòmica associada a la pandèmia colpeja intensament els estrats socials menys afavorits que són els més sensibles a obesitat i sobrepès.

PONENTS/DIALOGUISTES:

Javier Aranceta Bartrina

Doctor en Medicina (MD) y Nutrición (PhD). Máster en Salud Pública (MPH). Médico Especialista en Medicina Preventiva y Salud Pública. Especializado en Dietética y Nutrición en las universidades de Nancy y Perugia. Doctor en Periodismo (Universidad del País Vasco). Médico Municipal. Director de la Unidad de Nutrición Comunitaria del Área Municipal de Salud y Consumo de Bilbao (1985-2013). Profesor de Nutrición Comunitaria, Departamento de Ciencias de la Alimentación y Fisiología de la Universidad de Navarra (1991-actualidad) . Presidente del Comité Científico de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) y miembros de diversas academias e instituciones científicas. Investigador adscrito al CIBER-OBN del Instituto Carlos III. Coordinador del Proyecto Perseo (AESAN) y del estudio nutricional estatal ENPE (2014-2020). Director Científico de la revista “Dieta Sana-FIT” y director de la Revista Española de Nutrición Comunitaria (RENC). Autor de 25 libros técnicos y otros 40 libros o monografías como editor o coeditor. Entre ellos: Nutrición y Salud Pública, Elsevier. Nutrición Comunitaria, Elsevier. Nutrición y Dietoterapia, Eunsa. Frutas, verduras y salud, Elsevier. Cómo hablar de alimentación a los niños, Nerea. Alimentación y derecho, Panamericana.

Además, ha publicado más de 480 artículos científicos relacionados con su especialidad. Ha recibido diversos premios, como el “Grande Covián”(2007); SENPE- Grifols 2019 al artículo más citado en la Revista Nutrición Hospitalaria y el premio REC 2019 al artículo más citado en la Revista Española de Cardiología, entre otros.

Gregorio Varela Moreiras

Catedrático de Nutrición y Bromatología de la Facultad de Farmacia de la Universidad San Pablo-CEU en Madrid, Director del Departamento de Ciencias Farmacéuticas y de la Salud de esa misma Universidad, y responsable del Grupo de Investigación en “Nutrición y Ciencias de la Alimentación”. Es en la actualidad Presidente de la Fundación Española de la Nutrición (FEN). Expresidente de la Sociedad Española de Nutrición (SEN). Miembro de diversas academias e instituciones científicas. Ha publicado más de 190 artículos científicos en revistas internacionales y nacionales, así como más de 50 capítulos de libros relacionados con la temática de Alimentación, Nutrición, Gastronomía y Estilos de Vida. Es editor de 15 libros. Ha participado o participa en más de 40 proyectos de investigación financiados por entidades internacionales o nacionales (Unión Europea, Ministerio de Ciencia y Tecnología, Comunidad de Madrid, Fondo de Investigación Sanitaria, Junta de Castilla y León, diversas entidades privadas). Ha sido distinguido con condecoraciones y premios, como la Encomienda de la Orden de Alfonso X El Sabio, o el Premio 2015 José Mataix Verdú a la trayectoria en investigación en nutrición humana, Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC).