CERCAR Notícies

Alaquàs ret homenatge a Ernest Lluch

El Castell d'Alaquàs acull el concert del guitarrista Toni Cotolí, emmarcat dins del tradicional cicle de Concerts de Tardor

Compartir

19 de novembre de 2014

Descarrega

Galeria

Descarrega

El Castell d’Alaquàs va acollir el divendres 14 de novembre el Concert Anual en memòria d’Ernest Lluch, enguany protagonitzat pel guitarrista Toni Cotolí. Aquesta actuació s’emmarca dins de la programació de Concerts de Tardor organitzada per l’Ajuntament d’Alaquàs i es celebra tots els anys per tal de mantenir viva la memòria, el pensament i l’obra d’Ernest Lluch. En l’acte van estar presents l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i en representació de la Secció Valenciana de la Fundació Ernest Lluch, Vicent Soler Marco.

El concert va estar estructurat en dues parts en les que es van interpretar diferents peces musicals. En la primera part: Preludi de Adrien Le Roy, Fantasia de Guardame Las Vacas de Luys de Narvaez, Allemande y Sarabanda de J.A. Logy, Chaconne de David Kellner, Preludi de J.S. Bach, Variacions sobre la Folía de España Op. 45 – Mauro Giuliani (1781-1829) i Sueños (Vals) – Luis Nuño. En la segona part es van escoltar Claro de Luna, Muy de Noche i Despechada de Luis Nuño, Invierno Porteño de Astor Piazzolla (1921-1992), Silencio de Luis Nuño (1963), Lágrima i Recuerdos de la Alhambra de Francisco Tárrega (1852-1909).

Toni Cotolí és concertista de guitarra clàssica, nascut a València (Espanya), amb una àmplia experiència internacional. Ha actuat en tota la geografia espanyola, a més de França, Suïssa, Alemanya, Itàlia, Portugal, Anglaterra, Estats Units, Japó, Xina i Unió dels Emirats Àrabs. Titulat al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, a l’escola de música Luthier de Barcelona, a la Robert Schumann Hochschule de Düsseldorf (Alemanya) i a la Universitat de Càceres (Màster en Interpretació Musical). Ha rebut diferents premis, entre els quals es troben el Premi Fi de Grau Mitjà i el Premi d’Honor Fi de Carrera, ambdós al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, a més del Premi Euterpe de la música 2002de la Comunitat Valenciana.

Col·labora habitualment amb diferents músics i compositors, com el guitarrista flamenc Javier Zamora, amb qui forma Guitarras del Mediterráneo, el Mestre Ricardo Gallén, Catedràtic de Guitarra en l’Escola Superior de Música Franz Liszt de Weimar (Alemanya), Manuel Segarra (violí), David Forés (violoncel) i Vicente Merodio (percussió), amb els que forma el quartet Cuerdas de Acero, els compositors Francisco Zacarés Fort i Luis Nuño, la cantant Celia Mur, la violoncelista Gloria Aleza, així com amb els fisioterapeutes Joaquín Mollà i Mercedes Cotolí. Des de l’any 2004 treballa per a Guitarras Francisco Esteve i Guitarras Juan Hernández, on està a càrrec del control de qualitat i de l’ajust dels instruments. És, a més, professor de guitarra en el Col·legi Alemany de València. Té 4 CD editats: “Toni Cotolí” (2003), “Entre Amics” (2007), “Posta de Sol” (2010) i “Sons” (2014).

La Fundació Ernest Lluch i Alaquàs

La Fundació Ernest Lluch va nàixer per a fer perviure els valors i l’obra d’Ernest Lluch i per a mantenir viva la seua personalitat, que va destacar sempre pel seu rigor. Particularment, convé destacar també el seu tarannà dialogant enmig de les controvèrsies que el van envoltar i que, potser, és el que els seus assassins van voler tallar de soca-rel la nit del 21 de novembre de 2000.

Alaquàs va tenir una especial significació en el trajecte vital d’Ernest Lluch. En el convent de la Puríssima, va ser detingut per la policia política, el 24 de juny de 1975, com un dels integrants dels Déu d’Alaquàs, un dels fets més significatius del tardo franquisme. Si més no, es tractava de consolidar una plataforma unitària de partits per a aconseguir la “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”. Aquests esdeveniments posaven de relleu el profund compromís cívic que Ernest Lluch havia contret amb la nostra Comunitat Autònoma. És per això que la Secció Valenciana de la Fundació Ernest Lluch, des de la seua inauguració el passat 8 de maig de 2007, es troba situada al Castell d’Alaquàs.

* Crònica cedida per l’Ajuntament d’Alaquàs