CERCAR Notícies

Anàlisi i discurs sobre radicalismes i populismes, de la mà d’Iñigo Errejón i Ignacio Sánchez-Cuenca

Segon diàleg del cicle sobre 'Radicalismes: societats amenaçades?' que va tenir lloc el dilluns 17 d'octubre al CaixaForum Barcelona 

Compartir

18 d'octubre de 2016

Descarrega

Galeria

Descarrega

Una setmana més el CaixaForum de Barcelona va acollir el Cicle de Diàlegs 2016, en aquesta ocasió per tractar els radicalismes i populismes polítics a Europa de la mà d’Ignacio Sánchez-Cuenca (Director d’Investigació de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials i professor de Sociologia a la Universidad Complutensede Madrid) i d’Íñigo Errejón (Doctor en Ciències Polítiques. Diputat i Secretari de Política, Àrea d’Estratègia i Campanya de Podem).

La definició del concepte de radicalisme polític així com les ideologies polítiques que volen canviar l’status quo, d’acord amb Sánchez-Cuenca, es complementà amb l’afegitó d’Errejón pel que fa una idea fundacionalista de la societat, la reconstrucció d’un nou ordre. No obstant, la seva extrapolació a la realitat europea és qüestionada – Sánchez-Cuenca aprecia en els moviments estudiantilsdel maig del 68, els detractors del consumisme, el criticisme a les jerarquies socials, reclamacions de dècades ja passades, com a verdaderes idees que pretenien trencar les bases fonamentals de la societat; per contra, no identifica, avui dia, cap moviment semblant que faci trontollar aquestes bases.  Sánchez-Cuenca apunta a l’acomodament i acceptació d’uns estàndards de vida assolits com a causants d’uns radicalismes contemporanis molt més dòcils que els d’èpoques precedents. Un exemple d’això va sr la preguntra del politòleg sobre qui desafia avui la pertinença a la zona euro? 

Al seu torn, Errejón ho matisa a l’afirmar que s’haproduït un procés neoliberal els efectes del qual s’han notat en reduccions dels drets i condicions laborals, augment dels agents econòmics i la  concentració bancària, els nous tractats de lliure comerç (el TTIP com a clar exemple) de manera que allunyen la ciutadania de les preses de decisions efectives. Tanmateix argumenta la possibilitat d’un radicalisme pluralista que porti a un  moment populista que condueixi a un estadi fundacional o constituent, essent aquesta una diferència notable amb els plantejaments de Sáncez-Cuenca. La coincidència d’ambdós dialoguistes la trobem però en  el reclam de manca d’alternatives polítiques al sistema capitalista.

És a partir d’aquest escenari on Sánchez-Cuenca i Errejón hi identifiquen escletxes a través de les quals els populismes poden tenir-hi recorregut. Unes escletxes traduïdes en un descontentament, insatisfacció o descrèdit envers la política; a través d’això Errejón argumenta com les masses, o bé els “ciutadans sense títol” , se’ls hi afegeix un component de passió que pot conduir-los a actuar de manera irracional en un context de reivindicació.

En definitiva, Sánchez-Cuenca llança l’interrogant de cap a on caldria enfocar aquest nou fundacionalisme, cap a quins camps, quins paràmetres cal que comprengui aquest hipotètic futur. Errejón, es mostra també cautelós i recorda la necessitat de “molta calor” i molt d’impuls per assolir canvis relativament modestos; ara bé, planteja la necessitat d’anar més enllà del post-liberalisme per pensar diferents elements pels quals lluitar.

Serà el proper dilluns 24 d’octubre a les 19h al CaixaForum Barcelona on Farhad Khosrokhavar i Rafael Poch parlaran al voltant de la lògica i evolució de les radicalitzacions violentes a Europa.

*Notícia elaborada per Albert San José


Ressò a la premsa: