El passat dijous 21 de novembre de 2024, José Fernández Albertos – Director del Departament de Polítiques Públiques del Gabinet de la Presidència del Govern d’Espanya i Anna Diamantopoulou – Excomissària europea d’Ocupació, Assumptes Socials i Igualtat d’Oportunitats. Presidenta de DIKTIO van dur a terme el tercer diàleg del Cicle “Cohesió social i democràcia: gestionant la incertesa” amb el diàleg “Polítiques públiques per blindar la cohesió social i la reducció de la desigualtat”. El cicle es du a terme al Palau Macaya de Barcelona.
El diàleg va ser introduit per Joan Majó, President de la Fundació Ernest Lluch, i presentat per Ferriol Sòria, Director de la Fundació Ernest Lluch.
Diamantopoloulou i Fernández Albertos van entrar aa valorar la nova comissió europea i les possibles polítiques previstes per preservar l’estat de benestar europeu de la nova comissió. Per a fer-ho van entrar en com el context aafecta l’estat del benestar i de manera específica van mostrar els efectes de:
- Envelliment de la població Europea (escenaris)
- Canvis al mercat de treball
- Digitalització i canvis tecnològics
- Canvi climàtic i transició ecològic
Així van avançar quins són els reptes del’Estat del benestar a la infància, joventut, edat laboral, edat avançada.
Tenint en compte lque a resposta europea a la crisi del 2008 gairebé destrossa l’estat del benestar precari d’alguns països europeuse es van preguntar què hem après i van entrar llavors a analitzar com finançar les mesures que són necessàries en un moment de restricció com l’actual.
Amb quina realitat pressupostària comptem? Quina seria la desitjable per aconseguir una protecció social futura o de l’Estat del benestar efectiva? Van dur a terme una reflexió sobre el finançament de l’Estat de Benestar Europeu i com la capacitat impositiva de la UE i els estats ha de tenir unes característiques perquè sigui adequada, justa i sostenible.
Finalment van entrar a valorar quines serien les polítiques adequades per a la contenció i reducció de la desigualtat a partir de les recomanacions de l’informe Diamantopoulou del 2023. Així van destacar
- Fomentar el desenvolupament infantil per a tothom.
- Garantir una protecció social inclusiva. Com? (Què passa amb les polítiques de garantia de rendes?)
- Un aprenentatge permanent.
- Garantir rendes adequades i cures de llarga durada en edats avançades. Com?
- Polítiques dhabitatge. (!!!)
- Transport inclusiu i respectuós amb el medi ambient i eficients energèticament.
- Garantir un finançament sostenible per a un estat del benestar resilient.(Si no es poden apujar impostos, la predistribució per suplir la impossibilitat de redistribució, funciona?)
- Intensificar la capacitat de la UE per garantir la protecció social en el futur enfortir l’European Pillar of Social Rights
Per acabar, el director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, va traslladar les preguntes del públic fetes per escrit.
Pots recuperar el VIDEO de la sessió AQUÍ
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”
Amb el Suport de: