CERCAR Notícies

Apunts per evitar la corrupció i promoure la qualitat democràtica, de la mà dels professors Villoria i Lapuente

Quart diàleg del cicle 2020 ‘Un món en combustió’ al Palau Macaya - Emissió exclusiva en streaming

Compartir

11 de novembre de 2020

Descarrega

Galeria

Descarrega

 Amb ‘Tèrmits a les institucions’, el professor del Departament de Ciències Polítiques i investigador en el Quality of Government Institute (QoG Institute) de la Universitat de Göteborg, Víctor Lapuente -des de Barcelona- i Manuel Villoria, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració i director de l’Observatori en Bon Govern de la Universidad Rey Juan Carlos l -des de Madrid- van protagonitzar un interessant diàleg sobre corrupció i qualitat democràtica, que es va emetre en directe per streaming, ahir, dimarts 10 de novembre.

"A Espanya hi ha més percepció de corrupció que no pas evidències de viure en un sistema de per si corrupte on els suborns estiguin a l’ordre del dia". Amb aquesta potent premisa de sortida el professor Lapuente situava el diàleg dins del marc que engloba conceptes claus com el de confiança, transparència, retiment de comptes i responsabilitat.

La conversa còmplice entre dos acadèmics experts en la matèria va permetre entrellaçar conceptes i definicions a l’hora que es donaven explicacions oportunes, tant sobre les causes com sobre  les conseqüències de determinats fenòmens. Per Villoria, una de les especifitats d’Espanya la trobem amb unes fortes connexions sentimentals i de parentiu, dins del poder polític i econòmic, o entre ells. LA sensació de favoritisme permanent és la que per Lapuente provoca l’elevada percepció de corrupció quan en realitat aquesta és més excepcional que sistèmica. D’aquí també venen les actituds de confiança i en el seu defecte, decepció ver les lleis i polítiques de transparència. I és que ambdós dialoguistes coincidiren en senyalar el retimet de comptes com a pràctica a potenciar, doncs és especialment deficitària en un país on ningú dimiteix ni dona masses explicacions públiques però en el que el sistema públic funciona sense sobrecostos, suborns ni altres procediments delictius o arbitraris. Al contrari, el sobrepès de la burocracia és el que sovint dificulta una millor percepció sobre el funcionament de les nostres institucions.

Aquestes i altres qüestions vinculades a la corrupció i qualitat democràtica, tals com l’exemplaritat de funcionaris i governants o les necessàries millores de la democràcia interna dels partits polítics les trobaràs en aquest interessant diàleg que el pots veure íntegre, aquí: