CERCAR Notícies

Carmen Cabezas i Cristina Linares inauguren el cicle sobre la dimensió econòmica del canvi climàtic a l’àmbit local amb un esplèndid diàleg sobre canvi climàtic i salut

Primera sessió del cicle coorganitzat amb l’AMB: “Reptes dels sistemes de salut davant del canvi climàtic”

Compartir

17 de juny de 2024

Descarrega

Galeria

Descarrega

El passat divendres 14 de juny es va dur a terme el primer dels 3 diàlegs sobre la dimensió econòmica del canvi climàtic en l’àmbit local, un cicle dut a terme amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’Espai Francesca Bonnemaison va acollir un diàleg enriquidor entre dues consagrades expertes en matèria de sanitat pública i en l’impacte del canvi cimàtic en la salut de la població i els impactes sobre el sistema de salut.

La sessió es va iniciar amb uns parlaments d’obertura Institucional i Introducció per part del Sr. Jordi Valls, Vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB;

i del Sr. Joan Majó, President de la Fundació Ernest Lluch. Aquests van introduir la ponència i van reconèixer el treball de les institucions que han fet possible la celebració del mateix.

Abans que les investigadores iniciessin el diàleg, es va projectar un vídeo introductori fer per Olga Pané Mena, Gerent del Parc de Salut Mar (2011-2024), en el qual s’explicitava de forma breu les principals implicacions que ja té el canvi climàtic en matèria sanitària des de l’òptica d’una professional que ha gerenciat durant anys un complex sistema sanitari com el Parc Salut Mar (Hospital del Mar)

Posteriorment, es va donar la paraula a les dialoguistes, Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Cristina Linares, Codirectora de la Unitat de Canvi Climàtic, Salut i Medi Ambient Urbà a l’Instituto de Salud Carlos III i Codirectora de l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC).

El diàleg es va iniciar amb l’exposició de dades científiques que vinculen canvi climàtic i afectacions a la salut de la població a casa nostra. De fet, el rigor científic i les dades van ser la tònica de la sessió. Cristina Linares va citar estudis que diuen que, cap al 2050, arribarem amb molta seguretat als 2 graus de sobreescalfament de la Terra. Ens enfrontem a un futur on les onades de calor es multiplicaran per 7 a les generacions que neixen ara respecte les que van néixer el 1950, i això ja està generant efectes directes i indirectes en el sistema de salut. Les dialoguistes van explicar que la base de la mortalitat en els períodes estivals no té gaire relació amb els cops de calor, sinó amb l’empitjorament de malalties que ja existeixen en les persones i que es manifesten dies després del pic de calor pel que s’ha de mesurar bé el moment en que es pren el pols dels impactes de les onades de calor. El calor extrem exacerba malalties renals, cardiovasculars, circulatòries o cerebrals. També van citar estudis que reflecteixen que el canvi climàtic empitjora la salut mental de les persones.

Aprofundint en la visió des de l’àmbit local, Carmen Cabezas va destacar la importància dels ajuntaments a l’hora crear espais verds, controlar la proliferació de mosquits i plagues, o fer programes per estar a prop de les persones que estan soles, per exemple des de serveis socials. Totes dues van advocar per la necessitat de promoure programes transversals entre diferents departaments i regidories i la creació de protocols i normes per tal de combatre aquest gran repte que ens espera i que ja ens està afectant.

D’altra banda en l’àmbit de la Green Health van exposar com és necessari rebaixar les emissions de gasos d’efecte hivernacle que els propis hospitals generen, així com continuar investigant per obtenir més dades, descobrir nous fenòmens i crear nous sistemes de monitorització. És fonamental contemplar una perspectiva global per combatre aquest problema, però també és molt important incidir en la mitigació d’aquest problema des de l’àmbit autonòmic i local.

La sessió va acabar amb una enriquidora conversa entre el públic i les investigadores i una intervenció final d’Esther Pujol directora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Social de l’AMB.

Recupera el Video de la Sessió Aquí:

La propera sessió serà el dia 25 de juny a les 12:30 en un diàleg a càrrec de Eloy Sanz, Subdirector de Polítiques Mediambientals al Departament de Polítiques Públiques de Presidència del Govern d’Espanya, i Jordi Teixidó, Professor Lector al Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la UB. Portarà el títol de Eines per impulsar i finançar la transició climàtica al món local.

Organitza FELl amb el suport de:

Àrea Metropolitana de Barcelona
Fundació Ernest Lluch