CERCAR Notícies

Cecilia Malmström i Federico Steinberg protagonitzen un magistral diàleg sobre les implicacions europees del comerç internacional

 Darrer diàleg del cicle dedicat a les Democràcies Perplexes

Compartir

29 de novembre de 2019

Descarrega

Galeria

Descarrega

Un vespre de comiats i d’alta intensitat i qualitat dialèctica, la viscuda ahir a la sala d’actes del Palau Macaya de "la Caixa" a Barcelona.  Amb aquest magnífic diàleg còmplice i expert, es va posar punt i final al cicle que la Fundació Ernest Lluch amb el suport de "la Caixa" ha dut a terme aquesta tardor al Palau Macaya, sota el títol suggerent i inquietant de "Democràcies Perplexes".

Els protagonistes accidentals d’aquest darrer diàleg (atès que es va ajornar al 28 de novembre enlloc del 24 d’octubre inicial) varen ser la comissària de comerç de la Unió Europea Cecilia Malmström i de l’analista del Real Instituto Elcano, Federico Steinberg. Ambdós dialoguistes van satisfer les expectatives creades a l’entorn d’una qüestió plena d’arestes, tacticismes i interessos com és el marc de les relacions comercials internaconals. És d’agrair, tan la didàctica emprada com l’atreviment a no renunciar al coneixement expert i sobretot a la complicitat de part de la comissària atendre les qüestions més delicades d’una agenda marcada pel cop de timó proteccionista de l’administració Trump, els equilibris sempre complicats en el marc del multilateralisme i la irrupció de la Xina en la seva doble vessant d’aliat i de competidor, però sobretot d’actor diferent al no circumscriure’s dins d’una economia de mercat sinó en un capitalisme d’estat amb paràmetres propis.

Ben aviat es va deixar entreveure la qualitat de la conversa que mantenien ambdós dialoguistes, sempre còmplice i avoltes distesa, sincera i suggerent. Steinberg va plantejar les qüestions principals de l’agenda comercial europea, els reptes que té per davant i les pedres a la sabata que es pot trobar. La comisaria que amb aquest acte -pràcticament- posava punt i final a una llarga trajectòria en la primera línia de les institucions europees, va sentir-se molt a gust amb la temàtica del diàleg i va entomar cadascuna de les qüestions plantejades, a banda d’agrair una interlocució fluïda amb Steinberg i d’una gran connexió amb el públic barceloní el qual va poder gaudir d’un diàleg íntegrament en castellà. Tots aquests factors sumats van propiciar l’èxit d’un diàleg que si sobre el paper ja era interessant, en directe, va ser-ho encara més per sort i gaudí del públic assistent.

Amb agraïments específics als dialoguistes i en concret a la comissària Malmström per la seva ferma voluntat en participar d’aquest cicle i també, a tots els asssitents que han nodrit la massa crítica necessària per fer d’aquest cicle de diàlegs 2019 un èxit en qualitat i assistència. L’any que ve, més.