CERCAR Notícies

Claus interpretatives per a democràcies perplexes de la mà de veus sàvies com les de Daniel Innerarity i Miguel P. Maduro

 Sisè diàleg del cicle dedicat a le "Democràcies Perplexes: formulant nous consensos", al Palau Macaya de Barcelona

Compartir

31 d'octubre de 2019

Descarrega

Galeria

Descarrega

 Amb el diàleg Les democràcies liberals inacabadescelebrat al Palau Macaya de Barcelona el dimecres 30 d’octubre de 2019 es va prosseguir amb el Cicle Diàlegs sobre Democràcies Perplexes que promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de ‘la Caixa’.

Els dos protagonistes d’aquest sisè diàleg (el cinquè es va posposar pel proper 28 de novembre) varen ser els pensadors contemporanis Miguel Poiares Maduro (Director de la School of Transnational Governance a l’European University Institute de Florència) i Daniel Innerarity (Catedràtic de Filosofia Política a la Universidad del País Vasco/EHU). Investigador a la Fundación Ikerbasque de Ciencias).

Si les democràcies liberals eren el subjecte del diàleg, l’objectiu era el de posar llum a les incerteses que caracteritzen les societats democràtiques, totes elles alterades i algunes, especialment irritades. Per aconseguir-ho res més que fer fluir una conversa còmplice i experta, així com respectuosa i humil amb l’ingent propòsit, raó per la qual es van poder perfilar algunes de les principals causes i conseqüències dels sistemes democràtics vigents. D’aquesta manera, ambdós ponents van convenir en no ser redundants en els epitafis que sentencien les democràcies liberals a una agonia i posterior defunció, per bé que van alertar que hi ha indicis i evidències que exigeixen intervenir-hi abans que puguin esdevenir profecies autocomplertes. Tanmateix la revolució tecnològica i altres factors com la creixent desigualtat no són factors monocausals però sí que formen part d’alguns dels símptomes que explicarien tant el creixent malestar social com la poca capacitat de la política per canalitzar-lo. I és que Innerarity apunta a la crisi estructural de la intermediació com un fenomen que hi ha al darrera de la pèrdua de confiança amb la política i amb les institucions democràtiques. Resstablir aquesta confiança amb la representativitat pot ser clau de cara a repensar les democràcies liberalsque lluny d’estar acabades semblen estar permanentment inacabades, i per tant imperfectes però millorables.

Amb un auditori ple a vessar el diàleg es va fer curt i hagués pogut continuar amb el mateix interès i qualitat una bona estona més donada la gran capacitat comunicativa d’ambdós dialoguistes que es van sentir còmodes en un diàleg que va complir amb escreix les expectatives generades.

El proper diàleg tindrà lloc dijous vinent 7 de novembre a les 18:30h alPalau Macaya, i comptarà amb kla participació de Ignacio Sánchez Cuenca (Director de l’Institut Carlos III-Juan March de Ciències Socials i professor de Ciència Política a la Universidad Carlos III de Madrid) i de Robert Fishman (Professor Conex-Marie Curie de  Ciència Política i de Sociologia a la Universidad Carlos III de Madrid), per parlar-nos de La fi de la confiança en les institucions