El passat dijous 7 de novembre de 2024, l’exsecretària d’estat d’Afers Exteriors Cristina Gallach i la polítòloga, presdenta de + Democracia i especialista en ànàlisi de la governança per a la transició ecològica, Cristina Monge van obrir el Cicle “Cohesió social i democràcia: gestionant la incertesa” amb el diàleg “La gestió climàtica en democràcia: transició economico-ecològica i justícia social”. El cicle es du a terme amb la coorganització de l’Observatori Social de la Fundació la Caixa al Palau Macaya de Barcelona.
El cicle i l’acte van comptar amb la Introducció de Silvia Sauquet, responsable d’activitats de l’Observatori Social de la “Fundació la Caixa” i de Joan Majó President de la Fundació Ernest Lluch.
Les dues dialoguistes van entrar a analitzar la situació de la governança del canvi climàtic després de les recents eleccions americanes i la victòria de Trump, valorant les possiblitats i dificultats de les COP (desertificació, clima, biodiversitat) d’assolir acords i acmplir objectius, especialment de finançament. Ambdues van entrar a posar llum a la diplomàcia climàtica que està fent que el gap entre coneixment científic i acció política costi de trencar i van acabar entrant en el paper que la nova comissió europea pot tenir al respecte de la realitat mediambiental i el canvi climàtic, amb una concreció d’atribucions en aquests àmbits molt més difusa que en l’anterior comissió.
Així mateix es van plantejar els perquès dels elements de desinformació en aquest àmbit i com lluitar-hi a partir de la transparència i com les democràcies segueixen essent un bastió clau per a poder defensar amb una bona governança els reptes que tenim plantejats. Es van abordar els elements de justícia climàtica i quins elements calen perquè la transició ecològica i energètica es faci amb criteris de justícia i equitat, entrant finalment en els elements de participació i innovació democràtica que han de permetre que les polítiques i reflexions permein des de la societat civil a la política com un element més per a pivotar democràticament els canvis en participació que el canvi cimàtic demanda.
El diàleg va cloure amb preguntes per part del públic formulades pel director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, qui va a profitar per emplaçar als assistents a les següents tres sessions del cicle dels propers 14, 21 i 26 de novembre.
Pots recuperer el VIDEO de la sessió aquí:
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”
Amb el Suport de: