CERCAR Notícies

El diàleg: eina i missatge

 Jornada sobre la metodologia i el concepte de diàleg

Compartir

20 de novembre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

El divendres 20 de novembre a la seu de la Fundació Ernest Lluch va tenir lloc aquesta jornada concebuda com un espai de reflexió i aprofundiment del concepte de diàleg i de la seva translació metodològica.

La Fundació Ernest Lluch ha promogut aquesta jornada amb caire experimental i per primera vegada, per tal de generar coneixement teòric i pràctic que propiciï l’apropament necessari entre veus discordants, diferents, o fins i tot oposades. Veus, però, que cerquen en el diàleg l’espai i la forma adient per a canalitzar el pensament propi, la raó argumentada i la dissensió constructiva.

La jornada va transcórrer segons el programa previst i va comptar amb dues activitats centrals, diferenciades però complementàries. Una, la ponència- marc: “El diàleg rellevant”, a càrrec de Joan Fuster – director dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i director del projecte Diàlegs de la Fundació Ernest Lluch. Aquesta sessió de treball anava dirigida als patrons i membres de l’equip impulsor del projecte Diàlegs de la Fundació Ernest Lluch i consistia en una aproximació teòrico-pràctica sobre la rellevància del diàleg en relació a tres factors bàsics: la potencialitat temàtica, la capacitació dels dialoguistes i la concepció metodològica.

Després d’una petita pausa es va realitzar el  workshop: “El diàleg com a vivència” en el que es va fer servir la tècnica del focus-grup. El President de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó i Ferriol Sòria, director de la Fundació Ernest Lluch varen ser els dinamitzadors d’aquesta activitat que va cionmptar amb 24 participants, tots ells patrons i col·laboradors de la Fundació Ernest Lluch. Va ser una sessió d’orientació pràctica, basada en la metodologia del diàleg. A partir d’un diàleg centrat, precisament, en explorar les virtuts i febleses de les converses públiques entre dues persones amb una posada en escena sense moderador, es va convidar als assistents a detallar un seguit de fets observables, a partir de la tècnica qualitativa de l’observació-participant. En aquesta sessió es va posar l’accent en la gestió del temps, el ritme, la introducció i emergència del contingut, així com la gestió de les rèpliques i interpel·lacions dels dialoguistes. Posteriorment es va treballar per grups i es va fer una posada en comú per tal d’extreure les conclusions oportunes. Aquestes, varen ser recollides pels dinamitzadors i seran debatudes en una nova jornada, més reduïda, amb data pendent de concretar.

En conclusió, l’objectiu de la Jornada “Diàleg: Eina i Missatge” era la de poder millorar qualitativament la metodologia que la Fundació Ernest Lluch impulsa a partir dels seus cicles de diàlegs. Una aposta teòrica-practica per fer del diàleg un element de reflexió, a la vegada que eina precisa per al foment d’aquesta metodologia que esdevé fons i forma del projecte central de la Fundació Ernest Lluch.