CERCAR Notícies

El M.H. President Aragonès presideix l’Acte de celebració dels 20 anys d’activitat de la Fundació Ernest Lluch

L'acte es va dur a terme a la seu de la Fundació a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar

El passat 19 de novembre va tenir lloc un emotiu acte de celebració dels 20 anys d’activitat de la Fundació Ernest Lluch a la seu de la Fundació de la Biblioteca Ernest Lluch, a Vilassar de Mar (Barcelona).

Abans d’iniciar l’acte es va rebre al MH president de la Generalitat a la Biblioteca Ernest Lluch per part dels membres de la comissió executiva de la Fundació i la directora de la Biblioteca (Sol Teixidó) i aquest va firmar al llibre d’Honor de la Fundació.

En un dia finalment radiant, el director Ferriol Sòria va donar la benvinguda a tots els presents i va donar immediatament la paraula a l’alcalde de Vilassar de mar Damià del Clot, en la doble condició d’alcalde i patró de la Fundació donat que l’Ajuntament de Vilassar forma part del patronat de la Fundació. Des de fa 17 anys Vilassar és casa nostra, va dir el director Ferriol Sòria.

Immediatament va prendre la paraula la Mireia Lluch Bramon, filla de l’Ernest Lluch, com a representant de la família.

Mireia Lluch va traslladar l’agraïment de la família i va lamentar que “desgraciadament” no es pot saber “què pensaria” el seu pare de la Fundació. “Els morts no pensen per molt que alguns ho pretenguin”, va comentar tot i que va destacar que estava segura que el seu pare estaria molt content “de la feina que hem fet, fem i farem entre tots”.

“Des de la família només podem tenir paraules d´agraïment per a totes i cadascuna de les persones i institucions que des de l´anonimat o públicament han ajudat a mantenir viva la memòria del nostre pare, parella, germà cunyat, oncle o avi”, va afirmar la Mireia Lluch. 

I va acabar reblant: “Hem fet 20 anys , i 20 anys més i els que facin falta per aconseguir com ell va escriure, la màxima igualtat i fraternitat entre les persones que viuen en societat.

A continuació la patrona de la Fundació Ernest Lluch, Cristina Gallach, patrona Fundació Ernest Lluch, per exposar els conceptes de diàleg i compromís associats a la figura d’Ernest Lluch, recordant paraules de Kofi Annan per a la necessitat de treballar de manera incansable per la pau.

Ferriol Sòria a continuació va agrair a tots els qui han col·laborat amb la Fundació, i en concret a tots els Patrons de la Fundació, d’ahir i avui, i als membres de la comissió executiva. I de manera específica va evocar les figures de Fabià Estapé, Lluís Bassat i Lluis Maria de Puig, tots ells ex presidents de la Fundació. 

A continuació va donar la paraula al President de la Fundació Ernest Lluch, senyor Joan Majó, que va evocar la feina de la Fundació de passat (amb tots els actes i rtasques dutes a terme) i molt especialment la tasca i reptes de futur que la Fundació es planteja.

Reproduïm a continuació el text del quadríptic de record que es pot descarregar des d’aquí amb les idees principals esbossades pel president Majó.

La Fundació Ernest Lluch va néixer a partir de la síntesi de múltiples iniciatives d’àmbits molt diversos amb l’objectiu d’administrar el llegat de l’Ernest Lluch i projectar les seves inquietuds cíviques, acadèmiques, polítiques, culturals i esportives. Aquesta pluralitat, juntament amb la generositat i l’heterogeneïtat dels seus fundadors, ha estat des de llavors la guia que ens ha dut a celebrar aquests 20 anys de feina compartida.

Durant aquestes dues dècades d’activitat, hem acompanyat el sentir de totes aquelles persones per a qui Ernest Lluch ha esdevingut un referent que encarna els valors democràtics de la tolerància, la pau, el progrés, la llibertat, la igualtat i molt especialment, del diàleg; tots ells valors fonamentals per entendre, gestionar i assimilar les profundes transformacions en què el món està immers actualment, i imprescindibles per conviure cívicament. Per això, avui el seu nom és present en places, carrers, hospitals, biblioteques, instituts, escoles o línies de metro i d’autobús.

A la Fundació volem seguir treballant per mantenir vius aquests valors a l’àgora pública, i contribuir –des d’una òptica catalana, espanyola i europea– a generar un espai de diàleg i reflexió de referència, dut a terme amb una metodologia de treball pròpia basada en el diàleg mateix.

És així que treballem per traslladar a la ciutadania reflexions necessàries amb relació a la qualitat de la democràcia i l’enfortiment de les societats democràtiques; la cohesió social i la reducció de les desigualtats; la necessitat de repensar, preservar i millorar l’eficàcia, eficiència i qualitat del sistema de salut pública i de trobar estratègies per a la seva sostenibilitat financera i social, i, finalment –tot fent una picada d’ullet a Lluch–, de la relació entre esport, societat i economia.

Han estat 20 anys apassionants, i ens fa il·lusió pensar que la idiosincràsia de la Fundació segueix essent un instrument útil per a la millora dels valors democràtics i per generar reflexió crítica a l’entorn de les preocupacions que afecten la ciutadania. En la mesura en què ens hi pugueu i vulgueu acompanyar, serà un honor i una responsabilitat seguir treballant amb vosaltres per aconseguir-ho.

Moltes gràcies!

Després de la intervenció principal del president Joan Majó, va prendre la paraula el Sr. Xesco Gomar, representant de la Diputació de Barcelona a la Fundació Ernest Lluch i en nom de de la Presidenta de la Diputació, Núria Marín, que va haver d’excusar la presència per causes de força major. La Diputació de Barcelona, patrona de la Fundació Ernest Lluch des del seu inici, esdevé una institució cabdal per la Fundació, ubicada fora de la gran Barcelona, on Ernest Lluch va néixer i on es duen a terme múltiples activitats, i des d’on es treballa conjuntament per a fer anualment una Jornada sobre el món local per abordar els elements de major problemàtica i interès dels municipis.

Finalment el MH President de la Generalitat de Catalunya, Sr. Pere Aragonès, va cloure els parlaments de l’acte de celebració dels 20 anys d’activitat de la Fundació Ernest Lluch.

El president Pere Aragonès va defensar la figura d’Ernest Lluch, que va ser, va dir, “un gran defensor del diàleg, fins i tot en unes condicions molt adverses”. Per a Aragonès, el llegat de Lluch “ens esperona a seguir trobant camins d’entesa”, perquè “en una societat plural i en un món divers com l’actual, negociar i treballar per possibles acords té més sentit que mai”. “El diàleg no comporta la renúncia als teus plantejaments”, sinó que “els canvia i els millora”, va reblar.

Pere Aragonès va inistir en què “el valor del diàleg és un dels eixos centrals de l’agenda política a casa nostra” i va reivindicar que aquest valor “té més sentit quan es dona entre persones que són oponents i tenen visions diferents i treballen per trobar punts en comú, punts de consens i punts d’espai compartits”.

En el decurs de la seva intervenció a la seu de la fundació a Vilassar de Mar, el president de la Generalitat va agrair la tasca de la Fundació en aquests 20 anys, tant per “preservar la memòria de la persona”com també “el llegat intel·lectual, polític i ciutadà” d’Ernest Lluch. Pere Aragonès es va referir també a la tasca “ingent” d’aquesta entitat, tant en l’àmbit acadèmic i de recerca científica, com en aquelles activitats orientades a la ciutadania. 

El cap del Govern va recordar també que Ernest Lluch va ser “pioner” en obrir una línia de treball en el pensament econòmic i en les relacions econòmiques entre Catalunya i el País Valencià, i va reivindicar les aportacions del polític socialista com a historiador i com a gestor i figura clau en l’àmbit de la salut.

L’acte va cloure amb la meravellosa interpretació de dues peces musicals a càrrec de la soprano vilassarenca Rosa Mateu i acompanyada al piano per part de Meritxell Vinaixa, directora de l’Aula de Música de Vilassar de Mar.

Van interpretar les dues peces que segueixen estretament vinculades a l’activitat investigadora i personal de l’Ernest lluch en l’àmbit musical.

  • Ària d’Eucaris “Piu tranquil·la” de l’Opera Il Telemaco Nel·l’isola di Calipso de Ferran Sor
  • Ària Tassarba. “L’Aimant l’havia deixat” de l’Ópera Tassarba d’Enric Morera

Premsa:

Pots recuperar la notícia dels 20 anys d’Activitat de la Fundació Ernest Lluch al TN de TV· del 19 de novembre de 2022

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/fundacio-ernest-lluch-20-anys-apostant-pel-dialeg/video/6187487/

També a TVE

Recupera l’entrevista de Gemma Nierga al vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Enric Lluch:

https://www.rtve.es/play/videos/cafe-didees/gemma-nierga-entrevista-enric-lluch/6740543/