El passat dimarts 25 de juny es va dur a terme el segon dels 3 diàlegs sobre la dimensió econòmica del canvi climàtic en l’àmbit local, un cicle dut a terme amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’Espai Francesca Bonnemaison va acollir un diàleg enriquidor entre dos experts de trajectòries complementàries com Eloy Sanz, subdirector de Políticas Medioambientales en el Dept de Políticas Públicas de Presidencia del Gobierno i investigador-Professor a la URJC i Jordi Teixidó – Professor Lector al Departament d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la UB.
El President de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó, i en nom també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va obrir formalment la sessió.
La sessió conduida pel director de la Fundació Ernest Lluch Ferriol Sòria, es va iniciar amb la projecció d’un video preparat específicament per a la sessió en el qual Imma Mayol, directora d’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’AMB va exposar de la importància no només de les eines a emprar sinó de la importància de la voluntat política i la necessitat de transformació cultural per tal de que les polítiques a realitzar puguin ser efectives i eficients en el temps.
El diàleg es va iniciar fent un plantejament general dels efectes del canvi climàtic en el nostre dia a dia i ràpidament es va endinsar en aquell conjunt de mesures que caldria prendre especialment en l’àmbit del transport, donat que ja a dia d’avui és el factor més determinant en l’emissió de CO2 per sobre de l’indústria. En aquest context es va parlar de le eines per finançar mesures contra el canvi climàtic i la necessitat de que siguin justes i equitatives
Es va iniciar una relfexió sobre la necessitat de que es treballi a partir de l’anomenada fiscalitat verda i com ha d’evolucionar el sistema d’incentius a empreses per a la descarbonització i el sistema de taxes, preus públics i impostos municipals per finançar les polítiques d’adaptació al canvi climàtic. Així, específicament en l’ambit del transport es va parlar de la diferència entre els impostos sobre vehicles contaminants (taxes addicionals sobre vehicles que emeten alts nivells de contaminants atmosfèrics pot fomentar la transició cap a vehicles més nets i eficients.) i la diferència entre fer pagar una taxa d’entrada al centre de les ciutats. Es va fer esment així mateix de les opcions que apareixen al Llibre Blanc de reforma fiscal del 2022 sobre la creació d’un tribut municipal sobre emissions o sobre la congestió a determinades ciutats com una mesura més en les estratègies verdes de mobilitat.
Es va parlar de la necessitat d’evitar incongruències i regressivitats d’algunes actuacions i finalment es va entrar en altres elements que poden dur a terme els ajuntaments, ja sigui des de la compra pública verda o especialment des de la creació de serveis o l’incentiu a la provisió pública d’electricitat via comunitat d’usuaris per exemple.
Finalment es va demanar al respecte de la possibilitat de que pugui aparèixer competencia entre municipis a partir d’una bona gestió dels elements mediambientals, així com si l’exigència a les empreses a tal efecte poden tenir efectes anticompetitius. L’evidència mostra efectes neutres i sobretot vinculats als costos laborals perquè sembla que dur a terme mesures en aquesta direcció hauria de ser igualment un element a incentivar.
La sessió va acabar amb una conversa amb el públic, a qui es va emplaçar a assistir a la tercera i última sessió del cicle.
Pots recuperar el VIDEO de la Sessió Aquí:
La propera sessió serà el dia 9 de juliol a les 12:30 en un diàleg en el que participaran Maria Buhigas – Arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona i Xavier Flores – Conseller Delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Secretari General d’Infraestructuras del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (2021 – 2023) amb un vídeo introductori de Jordi Bordanove – Coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La sessió portarà per títol Impacte físic del canvi climàtic a la metròpoli: reptes i actuacions.
Organitza FELl amb el suport de: