CERCAR Notícies

Els efectes de les immigració sobre l’estat del benestar segons Herce i Moreno

Compartir

27 de setembre de 2019

Descarrega

Galeria

Descarrega

 La Fundació Ernest Lluch i l’Ivie, en col·laboració amb la Fundació Bancaixa, van celebrar el dimecres 25 de setembre el segon dels cinc diàlegs del cicle ‘A la recerca de la prosperitat: els desafiaments de les migracions’, en què es van plantejar els efectes que té l’arribada de immigrants en la sostenibilitat de l’estat de benestar. José Antonio Herce, director associat d’AFI (Analistes Financers Internacionals); i Francisco Javier Moreno, científic de l’Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC, van protagonitzar el debat i van coincidir a assenyalar que han sorgit noves necessitats de protecció social que el nostre sistema de benestar no està sent capaç d’atendre i que els immigrants són un dels col·lectius que està resultant més perjudicat.

La precarietat laboral, la dependència, la desigualtat són riscos socials nous que han d’obligar al nostre estat de benestar a recalibrarse, tot i la pressió que pot suposar els 8 milions de votants que representen els pensionistes i que semblen intocables per als polítics, va explicar Moreno.Segons l’opinió d’Herce, la immigració no s’ha agreujat aquests problemes, al contrari, la immigració és un recurs, que ajuda a les economies, però que cal gestionar bé. Durant anys, els immigrants han aportat les seves cotitzacions al sosteniment de l’estat de benestar i, és just que, ara cobrin la pensió que els pertany, encara que ja hagin marxat del nostre país. A més, aclareix: “els recursos per pagar la jubilació no són les cotitzacions que paguen els que actualment estan treballant, sinó que és el temps. Haurem d’acceptar que cal treballar més temps, perquè continuar fixant la barrera de la jubilació en els 65 anys és insostenible “.

Moreno també rebutja la idea que la població immigrant absorbeixi els recursos públics i afirma que aquest és un missatge sense cap tipus de fonament en evidència empírica, que es recolza únicament en els prejudicis de la població davant el que és diferent. Per a tots dos ponents, la tasca de difusió de la realitat de la immigració ha de recaure en l’administració, mostrant dades que demostren, per exemple, que l’ús de la sanitat és molt menor en el cas dels immigrants.A més, per Herce la immigració és un fenomen gairebé predictible, “tenim dades sobre els fluxos d’immigració per poder anticipar-nos i ser capaços de prevenir problemes”. Per la seva banda, per a Moreno, la demanda de mà d’obra determina on va a anar la immigració i no les ajudes socials que s’ofereixin, per això, “no hi ha fluxos d’immigrants cap a zones amb rendes mínimes garantides”.El científic del CSIC va destacar també que la despesa social no és només despesa, sinó que és inversió social que ens permetrà establir les bases per a una societat més competitiva que pugui assumir en els nous riscos socials i no abandoni als joves, als immigrants ia les dones que són cap de família.

*Notícia extreta de la web del IVIE