CERCAR Notícies

Esther Vera i Mariam Martínez Bascuñan invoquen el dret a la informació veraç

 Segon diàleg del cicle 2020 ‘Un món en combustió’ al Palau Macaya

Compartir

14 d'octubre de 2020

Descarrega

Galeria

Descarrega

Durant els darrers cinc anys ens hem familiaritzat amb conceptes com ara fake news, fact-checking o notícia viral, de tal manera que ja han transcendit el seu marc d’incidència inicial. S’han convertit en puntes d’un iceberg molt més gran que inclou polítiques que van des de la geoestratègia fins als interessos que es mouen a l’entorn de les redaccions i les cuines dels diferents mitjans. És en aquest moment de debilitat dels mitjans de comunicació que el periodisme torna a ser essencial per tal de descodificar la desinformació i la censura derivada de la sobreinformació. Per això ressona amb força la pregunta sobre com es pot enfortir la democràcia des dels mitjans de comunicació?

Per a les dues dialoguistes la resposta no es senzilla. Segons Mariam Martínez Bascuñan el context social actual caracteritzat per la crisi del món en comú dificulta que qüestions com la veritat, l’objectivitat o la neutralitat esdevinguin centrals o gaudeixin el respecte dels discrepants. Per Esther Vera, part de la solució radica en el bon fer periodístic i en la confiança dels lectors, per tal que entre tots els agents implicats se superi el periodisme de trinxera. I és que el que està en joc, més enllà de la pervivència dels mitjans de comunicació afectats per una triple crisi (econòmica, de credibilitat i tecnològica) és la supervivència de la democràcia, de la confiança dels ciutadans amb els intermediaris, amb els mitjans, amb les institucions, el que està realment en joc. Segons Martinez-Bascuñan vivim un període postpopulista, on el problema no rau tan en combatre les mentides amb veritats sinó en deixar d’enfocar o desenfocar fets noticiables per tal d’afavorir una o altra agenda política. Per això Esther Vera posa l’accent en el fet que “ni tots els polítics son iguals ni tots els mitjans fan bon periodisme”, per tal d’abandonar cert corporativisme encobridor de males praxis.

El diàleg, amè i dinàmic, va anar repassant diferents punts amb la confiança posada en la necessitat de disposar de bon periodisme i de mitjans de confiança, al mateix temps que s’ha d’avançar decididament amb canvis que permetin fidelitzar nous lectors. En aquest sentit Martínez Bascuñan esgrimia l’encert en donar tribuna a noves veus, amb relats i vivències diferents, com pot ser la incorporació de més dones a les seccions d’opinió dels diaris. Per Vera, la lluita per incorporar nous lectors joves no està perduda, al contrari, té camp per córrer i es mostra convençuda que un jove avui pot tenir tant o més accés a la informació veraç i contrastada, que els joves que van protagonitzar la transició. Això sí, per Vera es necessari que els diaris desafiïn al seu lector mitjà, ja sigui amb noticies o opinions que ampliïn la línia editorial del diari al seu públic potencial.

Dimecres 28 d’octubre, a dos quarts de set de la tarda, al Palau Macaya i per streaming, el cicle continua amb el diàleg Ok, Boomer! ‘ protagonitzat pel politòleg Pablo Simón i el demògraf Julio Pérez Díaz, sobre la conflictivitat i la cooperació intergeneracional. 

Video