CERCAR Notícies

Exitós inici del Cicle de Diàlegs de la Fundació Ernest Lluch al CaixaForum Barcelona

Diàleg sobre Reforma Econòmica i Cohesió Social amb Antón Costas, José García Montalvo i Javier Andrés

Compartir

12 de setembre de 2012

Descarrega

Galeria

Descarrega

Més de 250 persones varen assistir ahir, dilluns 17 de setembre, al primer diàleg del cicle de diàlegs sobre ‘Reforma Econòmica i Cohesió Social’ que promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’obra Social de "la Caixa". L’acte va comptar amb uns breus parlaments inicials a càrrec del Subdirector General de la Fundació  "la Caixa", Sr. Albert Sòria, i del director del Projecte Diàlegs, Sr. Joan Fuster.

Aquest primer diàleg va reunir a  tres reconeguts catedràtics d’Economia que des de punts de vistes diferents però complementaris varen pinzellar alguns dels principals eixos d’anàlisi d’un fenomen que ens involucra a tots com a societat: quins canvis o reformes calen dur a terme tenint en compte que la cohesió social està en joc?

Res més lluny de la realitat i res més a prop de la història. des d’aquest punt de partida el Dr. Antón Costas va il·lustrar com al llarg de la història recent hi ha hagut crisis i reformes, quins criteris van prevaldre per dur-les a terme i quines conseqüències socials van tenir. Però al llarg d’aquesta dinàmica i interessant conversa a tres es va anar més enllà. ‘Quins tipus de desigualtat ens referim quan diem que les reformes econòmiques posen en risc la cohesió social?’, assenyalà José García Montalvo qui va apostar per una garantia d’igualtats d’oportunitats al mateix temps que s’hauria de donar viabilitat a l’execució de reformes que atenyen a fenomens estructurals com l’atur. En aquest punt, el catedràtic de la UPF va remarcar que l’alarmant índex d’atur no és nou i que és estructural, raó per la qual es necessiten canvis profunds. Idea que també reforçà el professor de la Universitat de València, Javier Andrés, qui va recordar als assistents que aquest índex d’atur ja és la tercera vegada que s’hi arriba i que calen mecanismes solvents per a evitar que es repeteixi de nou.

Atur, educació i pensions varen aparèixer com a elements claus de cohesió, al mateix temps que també es van posar sobre la taula les necesitats d’aprofundir en reformes que tinguin n compte al llarg termini més enllà dels efectes negatius en el curt. Qüestió que va ser tractada des de diferents angles i que va posar al descobert l’ambigüitat de les polítiques d’austeritat. Tanamateix els tres catedràticsvan oferir un reconeixement sincer a les dificultats dels economistes a l’hora de prescriure solucions polítiques a situacions complexes. I és que les crisis que s’han succeït a Espanya des de 2008 dibuixen horitzons d’incertesa, amb la necessitat d’executar noves reformes d’una banda i la conveniència de dinamitzar l’economia per l’altra.

A pocs minuts de les nou del vespre va concloure aquest diàleg a tres bandes, en el que suposà l’inici d’un cicle que reunirà a Barcelona i posteriorment a madrid, a persones de reconeguda trajectòria i pes específic en el seu camp de coneixement.

El Projecte Diàlegs de la Fundació Ernest Lluch

Després de la reeixida experiència de 201, en la seva edició de 2012 el Projecte Diàlegs, s’articula al voltant de dos cicles de reflexió i diàleg sobre la cohesió social a Espanya, que tindran lloc a CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid.

L’objectiu és contrastar i integrar el debat expert i oferir una reflexió pública per part de personalitats que conjuguen expertesa amb itineraris complementaris. En aquest intercanvi, la forma –el diàleg- comparteix protagonisme i es converteix al seu torn en el missatge a transmetre.

La Fundació Ernest Lluch vol seguir significant-se com a pont i punt de trobada per al diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat social, cultural, econòmica i nacional de la ciutadania de Catalunya, Espanya i Europa. Aquesta és una part essencial del llegat de Lluch i l’objectiu central dels primers 12 anys de recorregut de la Fundació: ajudar a la civilitat democràtica.

* Aquí us podeu descarregar el programa del Cicle de Diàlegs sobre Reforma Econòmica i Cohesió Social