CERCAR Notícies

Imatges del lliurament del X Premi Ernest Lluch de Ciències Socials i Polítiques

Compartir

22 de maig de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

 El vicerector de la UPF, Carles Ramió, el degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la mateixa universitat, David Sancho, i el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Josep Maria Carreras, han lliurat el premi al millor treball de recerca de batxillerat en l’àmbit de les Ciències Socials i Polítiques, en un acte que ha reunit als quatre alumnes finalistes, professors i familiars.

El veredicte del jurat s’ha donat a conèixer en el transcurs de l’acte (celebrat el divendres 22 de maig a la Sala de Graus Albert Calsamiglia de la UPF) essent la seva decisió, la següent:

Es decideix atorgar el X Premi Ernest Lluch de Ciències Socials i Polítiques, dotat amb 1000€  al següent treball:

  • De la llavor resistent a la conquesta d’espais de llibertat. El moviment cultural a Cardedeu durant el tardofranquisme i la Transició” de Clara Alegre i Baraldés, de l’Institut El Sui (Cardedeu)

Aquest treball destaca de la resta per tenir un objectiu de recerca original, desenvolupat mitjançant un treball de camp ben documentat i emmarcat en una corrent historiogràfica neta com és la història oral. Les entrevistes són curoses i formalment està molt ben escrit i estructurat. És remarcable el seu intent de rescatar un fragment interessant i poc explorat d’història social i política local que, tot i estar centrat en Cardedeu, és pot extrapolar a d’altres localitats.

El Jurat també ha decidit atorgar tres mencions Honorífiques als següents treballs:

  • “Le Temps de vivre” de Josep Tàssies Subirats, de l’Institut de Santa Coloma de Farners (Girona)

Treball basat en una història de vida, reconstruïda a partir de llargues entrevistes, molt ben contextualitzada i documentada històricament i presentada de forma original, amb format de novel·la gràfica (o còmic). Més enllà de la qualitat i l’impacte del dibuix, aquí volem destacar la feina de base realitzada per a fonamentar la narració.

  • “Incautats. Un espoli oblidat” de Javier Terraza Palanca, de l’Institut La Salle Bonanova (Barcelona)

Aquest any el premi Ernest Lluch té una forta component històrica i tampoc aquest accèssit se n’escapa. A partir d’assabentar-se d’uns fets familiars i de trobar la documentació corresponent, l’autor posa sobre la taula les estratègies dels dos bàndols oposats en la guerra civil per tal de guanyar la batalla econòmica; però també com, finalment tots dos, van espoliar a una bona part de la població. És un interessant exercici de recuperació de la memòria històrica, no només a través del repàs del passat, sinó també recollint opinions actuals sobre la restitució del citat espoli.

  • “ANANDA. Estudi integral sobre la felicitat a la ciutat de Barcelona” de Laia Climent i Sanchís i Carles Aulés Blancher, de l’Escola Frederic Mistral (Barcelona)

Aquest treball és el de més actualitat i respon a una qüestió que cada vegada suscita major interès, també en el camp de les ciències socials: la felicitat. Volem destacar amb aquest accèssit la qualitat del treball de camp i el plantejament general de la recerca, tot i que l’apartat conceptual i els resultats obtinguts tenen algunes limitacions.

Per últim, el Jurat també va voler agrair la participació i lloar la gran qualitat dels 85 treballs presentats en l’edició d’enguany.