
El passat dimarts 3 d’octubre es va teni lloc el segon diàleg del Cicle “Imaginaris en Transició a la democràcia d’avui” amb un diàleg preciós entre el fotògraf, teòric de la imatge, artista conceptual i assagista Joan Fontcuberta, i la directora del Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB) Judit Carrera.

Presentats pel director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sôria, el diàleg va partir de la premisa de que els imaginaris compartits, com a conjunt de símbols, conceptes i imatges propis d’una col·lectivitat que es relacionen entre ells i que ens ajuden a conformar la nostra manera de veure el món, tots ells estan canviant. El diàleg partía del fet que aquests imaginaris en què ens inserim com a ciutadans (els actuals, els que anticipem, i els creats pels creadors i els també ja infinits creats per la IA) estan avui en transició.

Per obrir el diàleg es va projectar un vídeo de Fernando Cucchietti – Líder de l’equip d’Anàlisi de Dades i Visualització del Barcelona Supercomputing Centre, que va exposae el concepte de Digital Twin o Bessó digital, i com des dels super ordenadors i la IA podem ja recrear clons de determinats elements del món, i podem “jugar-hi” i testar què passaria si fem actuacions al món real donat que tenim un clon on provar-ho.
Carrera va posar en context els grans elements de canvi que estem observant des de l’òptica social i tecnològica i a continuació ambdos van entrar a analitzar elements com la relació entre les imatges i la salut democràtica, i en aquest sentit, la gestió de la mentida i la sobreexposició d’imatges, com aprendre a llegir les imatges que ens venen sovint en forma de de fake, tocades, capaces d’alterar col·lectivitats i amb voluntat performativa, la lluita (i convivència) amb la mentida i un entorn d’imatges i imaginaris sota sospita.

Es va avançar reflexionant sobre la relació d’aquest món fake amb la polarització, els autoritarismes, i les preocupacions que es deriven del “capitalisme de la imatge”. Així mateix van entrar de manera profusa en la relació dels creadors i la intel·ligència artificial i què s’esdevé quan els creadors són màquines, com ens interpel.la com a ciutadans que els creadors siguin artificials i no humans, i com s’usarà adequadament de manera híbrida intel.ligència artificial i humana. I van respondre ala pregunta de què estan fent avui els readors que treballen amb Intel·ligència artificial?

La sessió va tancar amb preguntes del públic que omplia la sala en aquest segon diàleg del cicle d’enguany.

Podeu recuperar el VIDEO de la sessió AQUÍ:
Per a més informació consulteu les web:
www.fundacioernestlluch.org
www.palaumacaya.com
https://macaya.caixaforum.org/ca/
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”

Amb el Suport de:
